Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2010. u 12:00

Da bi neki član mogao iznositi prigovore “na Maticu hrvatsku”, nužno je da iz nje bude izbačen

Sad napokon točno znamo zašto Matica hrvatska obavlja veliko proljetno čišćenje svoje košnice od najradišnijih pčela. Nema više izmotavanja, Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić (u daljem tekstu: Tajnik) precizno je objasnio zbog čega se u Matici briše, smjenjuje, dijele otkazi, prekida dugogodišnja suradnja, rastjeruju redakcije i na druge načine provode čistke.

Sve što se čini, čini se u ime slobode! Tko ne vjeruje, neka u ruke uzme novi Vijenac, objavljen, koje li ironije, na Dan hrvatske knjige, 22. travnja, i pročita Tajnikov predizborni intervju (u lipnju će se u BiH održati izborna skupština MH).

Tu će naći i ovo objašnjenje izbacivanja dvojice poznatih “matičara” iz MH: “...prema tome, ne mogu nego konstatirati da je Bogišić kao i Jelčić svojevoljno napustio Maticu, a da smo mi to naravno morali percipirati, registrirati i omogućiti im da ih članstvo u Matici ne opterećuje u njihovoj djelatnosti, čime smo im možda i napravili uslugu omogućivši im da o Matici govore slobodno, bez opterećenja članstvom. Sve prigovore koje na Maticu hrvatsku imaju, naravno, slobodni su sada iznositi.” Dakle, da bi neki član MH mogao slobodno iznositi prigovore “na Maticu hrvatsku”, nužno je da iz nje najprije bude izbačen. Jer, dok je njezin član, kako je to, expressis verbis, protumačio Tajnik MH, te slobode nema!

Član sam MH od 1970., sudjelovao sam u obnovi njezina rada na početku devedesetih, a nije mi nepoznata ni njezina povijest, no da bi neki dužnosnik MH pod krovom Matičine palače propovijedao stajalište da je u MH zabranjena sloboda kritike ili, čak, obično prigovaranje, za to nikad nisam čuo (niti se što takvo može naći u bilo kojim Matičnim pisanim pravilima).

Od svoga osnutka 1842. do Tajnikovih vremena Matica je bila demokratska ustanova dragovoljno udruženih kulturnih radnika, u kojoj su se uvijek cijenili radišnost, kreativnost i kritičnost. Da nije bila takva, Matice već odavno ne bi ni bilo. Što se nije dogodilo, ne znači da neće, jer Tajnik i njegovo društvo, poteklo iz kancelarija Matičinih profesionalnih činovnika, a ne iz redova kulturnih djelatnika, onemogućujući svako kritičko mišljenje, zdušno rade na preuzimanju svih utjecajnih položaja u MH.

Središnjicu u Zagrebu već su uspjeli izolirati od brojnog zagrebačkog članstva (koje nema nikakva utjecaja na izbor vodstva; posljednji skup na kojem su se birali izaslanici za Matičinu izbornu skupštinu vodila je prije 20-ak godina pokojna Vera Čičin-Šain), a ogranke po Hrvatskoj i svijetu učiniti ovisnima o svojoj volji. Praktički biraju sami sebe, a da bi bili posve sigurni da im kakav kritički raspoloženi “matičar” neće pokvariti scenarij, ovogodišnju su izbornu skupštinu izmjestili za granicu!

Tko im se suprotstavi, pokažu mu vrata. A sami zbrišu u Čitluk. Da otežam i olakšam posao Tajnikovoj policiji, ističem da se ponosim članstvom u MH, ali i da sam zgrožen nad politikom zatiranja slobode trenutne Matičine vrhuške.

Ključne riječi

Komentara 7

EH
Ecce homo
13:06 07.05.2010.

Izgleda, da vodstvo Matice oponaša naše političare \"izbornim inžinjeringom\", \"spin\" meštarenjem, te ostalim pomagalima, kako bi zadovoljili taštinu i glad za vlašću. Nazdravlje im bilo! A i nama!

ST
starceda
13:14 07.05.2010.

\" U Matici Hrvatskoj je dokinuta sloboda\" kaže autor Pavičić.Birokratsko-činovničkim čistkama svugdje diljem Hrvatske a po naredbodavcima nevidljive crne ruke nitko ne može među njima opstati a biti svoj, slobodno misliti i javno kritizirati u ime općeg dobra napretka. Sve se urušava pod utjecajem moćne birokracije preostale iz tvrđave jugokomunističke i njihove ideologije.Treba se dodvoriti masonskoj sili Europe razbijanjem sveg što je izvorno hrvatsko a to je \"Matica Hrrvatska\".Ipak u tome neće uspjeti jer će ih poplaviti plimni val snage tsunamija i zauvijek će izdajnici i karijeristi nestati u olujnom moru.Neće ni to dugo potrajati.Dan dolazi..... Sutra svi u KRUG ZA TRG u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta za skidanje i brisanje imena diktatora i faraona Josifa Broza.

KU
kumajela
20:57 07.05.2010.

Pvičiću, Onaj Vaš prošlotjedni članak o bosanskom baletanu (zvrk-efendiji) bio mi je puno draži. Matica djeluje u društvu koje je ugroženo. A kako bi bilo da nam Josipović sgerira predsjednika i podobno članstvo!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?