Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANIKA U DEŽELI

Istrabenz pred stečajem

31.03.2009.
u 19:14

Jednoj od najvećih slovenskih kompanija koja zapošljava 5000 ljudi, Istrabenzu, zbog insolventnosti prijeti stečaj. Banke nisu pristale na reprogramiranje dugova pa koparskoj kompaniji prijeti stečaj.

Crna karikatura
Nakon desetosatna zasjedanja Nadzornog odbora Istrabenza, jučer je ujutro priopćeno da je na sastanku prihvaćena ostavka direktora uprave Igora Bavčara koji će na tome mjestu ostati do 15. svibnja kako kompanija ne bi ostala bez pravnog zastupnika.

Bavčar je nakon sastanka potvrdio nesolventnost Istrabenza, pa uprava sada ima dva mjeseca da podmiri svoje obveze ili holdingu prijeti stečaj.

Bavčar u 45 dana mora pripremiti sanacijski plan za Istrabenz, a u protivnom će Nadzorni odbor morati na početku lipnja proglasiti bankrot.

Problemi s Istrabenzom podigli su veliku prašinu u slovenskoj političkoj i gospodarskoj javnosti jer je riječ o velikoj kompaniji koja posluje u mnogim gospodarskim granama.

U sklopu su Istrabenza, koji se raširio po cijelom Balkanu, osim benzinskih crpki i prehrambene, energetske, turističke te tvrtke koje se bave informacijskim tehnologijama.

Jedan od prvih Bavčarovih poteza nakon dolaska na čelo Istrabenza 2001. godine bila je prodaja benzinskih crpki austrijskom OMV-u za 95 milijuna eura, što mu se sada navodi kao jedna od pogrešnih odluka jer je izgubljen stabilan i stalan poslovni prihod.

U međuvremenu je holding slobodna sredstva uložio u turizam i energetiku, gdje je povrat bio znatno manji i sporiji.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković žestoko se na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani obrušio na Bavčara.

– Bavčaru je laž postala vrednota i on je crna karikatura slovenskoga gospodarstva. To je posve neodgovorno ponašanje Bavčara i Nadzornog odbora. Kao da su dali lisici da čuva kokoši. Zašto je onaj koji je prouzročio takvu zaduženost – 950 milijuna eura – dobio još mjesec i pol dana? Da napravi još veću štetu – žestio se Janković koji traži da uz Bavčara odgovaraju i svi drugi “koji su pokopali Istrabenz”.

Čeka se potez države
Zbog strateške važnosti za državu i vlasničkog udjela koji u kompaniji imaju državni fondovi, vjeruje se da će država i banke s mnogo pozornosti tražiti način za sprečavanje štete koja bi nastala stečajem Istrabenza.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?