Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Ispada da je u Kninu bio akvarij, a ne garnizon

Oluja Knin (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.08.2010. u 12:00

Zar nije cinizam prvu ploču za žrtve “načina ratovanja” staviti baš u skoro netaknuti Knin

Pisanje nove hrvatske povijesti koja se nije zbila tako se pedantno hekla da je pratiti taj sitni vez fascinantno. U novoj epizodi najprije na teren istrči famozna inicijativa mladih za ljudska prava koja je postavila ploču isprike uz cestu po kojoj se kretala krajinska vojska s civilima.

Zanimljivo, kad pišu povijest Bleiburga, onda su se tamo redovito povlačile vojne snage NDH, i to uz ‍žestok otpor. Oni koji su napuštali Knin redovito su samo “izbjeglice Oluje”! Nikad se ne govori primarno o povlačenju vojske pa ispada kao da su imali u Kninu akvarij, a ne garnizon! Na ploči stoji da ‍žrtvama nude “svoju ispriku za patnju u nedostatku isprike odgovornih”.

Gradska uprava ploču je maknula. Zar nije vrhunski cinizam uza sva iskustva koja bilje‍žimo u ovom, a bogami i u prošlom ratu, staviti prvu ploču u Hrvatskoj s tim sadr‍žajem baš u Knin, i to s tezom “da je to ploča o posljedicama rata i načinu ratovanja”? Uza sva stratišta nastala baš zbog “načina ratovanja”, uza sve Vukovare i Škabrnje kojima se nikad nitko nije ispričao!

Da je u Oluji stradao dio nevinog svijeta, to je jasno, no ako postoji minimum ratnih ‍žrtava u vojnoj operaciji tipa Oluja (govorim o ‍žrtvama za vrijeme operacije), onda je to valjda primjer Knina. Stradavanja nevinih civila, po logici činjenice da je Knin bio centar pobune, mogla su biti velika.

Ako bismo uspoređivali što smo u ratu vidjeli, mogla su ta stradavanja biti na rubu kanibalizma kao što je bio slučaj s Vukovarom. Ili poput iž‍ivljavanja nakon ‘45. kad su se drugovi natjecali u broju masovnih strijeljanja bez suda i zatrpavanja ljudi stjeranih u špilje - betonom! A moglo se stradavati kao u Kninu, koji valjda drž‍i rekord po minimalnom broju ranjenih i ubijenih! Sjetimo se samo Škabrnje, Saborskog, gospićkih sela, Karlovca, Lipika, Vukovara i mogao bih tako do zore...

Zašto te mlade čelnici HHO-a nisu podučili barem sada kad se diž‍e spomenik u Srbu da Boričevac vapi za pločom isprike “o posljedici rata i načinu ratovanja”? Ili mo‍žda za takvu ploču nema stranih donacija? Jer ako je doista riječ o gesti koju nosi ljudski žal zbog patnje, po kojem to kriteriju prva i jedina takva ploča pripada Kninu? Ploča za ‍žrtve “načina ratovanja” u gotovo netaknutom Kninu uz spaljeni Vukovar i stotine hrvatskih sela za koje do danas nema isprike?

Ilustracija tipičnog revidiranja povijesti! Po BiH se recimo ne snimaju filmovi o silovanim Bošnjakinjama, sad je aktualan scenarij gdje se silovana ‍žena zaljubi u srpskog silovatelja koji je neodoljiv i nakon toga! Šušak više nije heroj koji je goloruku zemlju naoruž‍ao, a bila je nenaoruž‍ana jer je Račan dopustio da se uzme oruž‍je. Ne, Šušak je drugo ime za zločin i treba mu ukinuti ulicu, a Račan je drž‍avotvorac kojeg je “cijela Hrvatska ispratila s više poštovanja od Tuđmana”! Ima još!

Neki dan je susjedni dnevni list objavio neviđeni hvalospjev Gabrielu Danunziju, ideološkom blizancu Benita Mussolinija, koji je u tom tekstu baš sve: i erotoman, i bonvivan, i knji‍ževnik, sve samo ne ono što je primarno – fašist koji je uz prateće zločine okupirao Rijeku! Medijski tragači za bilo kakvom naznakom neofašizma tragaju danonoćno, a samo koju stranicu dalje od njihovih sinekura, na dvije stranice koči se apologija okupatoru Rijeke bez ozbiljne riječi o njegovu fašističkom divljanju po istoj toj Rijeci.

Ključne riječi

Komentara 114

DU
Deleted user
16:57 14.08.2010.

Pa sad da je baš Knin bio u epohi ĆAO Krajina neki militaristički grad, a ne... Ne, meni ne treba vjerovati nego imate na webu knjigu mr. M. Sekulića: Krajina je pala u Beograd gdje se detaljno i opširno analiziraju uglavnom primarno vojnički, a sekundarno i gospodarstveni i pol. aspekti pada te državne paratvorevine. I tamo, ta faca u svojstvu tada pukovnika VSK, ako se ne varam, iznosi niz zapažanja o Kninu. I navodi da je Knin u ulozi \"prestolnice\" bio trn u oku mnogima jer se tamo lagodno živjelo, nije se vodilo brige o drugim krajevima nego se gledalo samo sebe i svoje interese... Imate u knjizi i skoro pa vojnički obračun onih iz Obrovca s Knjinanima kad su ih poslali da brane Knin. U Kninu je u modi bilo izbjegavanje vojne obveze, brisanje iz mobilizacijskih evidencija za mito, uzimanje indeksa na \"fakultetu\" u Kninu samo kao izlika za odbijanje vojne službe i još oho-ho nestašluka Knjinana je pobrojao autor te knjige. A kako se radi o insideru i to pedantnom, zašto mu ne vjerovati i čini se da Knin i nije bio baš takav epicentar vojničkog ludila kako se to generalno percipiralo u RH tada. Jest, ludi Babić i drčni Martić su bili Knjinani, ali da je to baš nešto vojnički funkcioniralo u Kninu tada - daleko od toga. Maslenica je bila velik lakmus i velika škola HV gdje smo naučili štošta o njihovoj vojničkoj organizaciji i kako se nositi s UNPROFOR-om u zoni borbenih djelovanja. Kasnije je to samo primijenjeno s mnogo jačim snagama. Tko želi informacije iz tadašnje prve ruke protivnika, eno nek progoogla za tom knjigom i imate tamo zanimljivih detalja i svjedočanstava o toj epohi - Knin je živio i dalje u laganini blizu-Mediterana životnom tempu, a vojska im je gnjilila - baš kao i gospodarstvo. Na kraju balade nisu imali goriva ni za pobjeći!

MA
marko53
10:44 16.08.2010.

kiwi2-zeleni-???

DU
Deleted user
01:32 15.08.2010.

Re: hipnos pajdaš --- evo još jednog linka gdje je na 7. str. naveden trenutak kad su naši krenuli na Knin iako je cijela ta knjiga (Dnevnik jednog obaveštajca) zanimljiva kronologija zbivanja na suprotnoj strani: http://www.sisak.info/forum/showthread.php?t=8293&page=7

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?