Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2013. u 12:00

Socijaldemokrati traže ne samo veće poreze za najbogatije, koji uzimaju sve veći dio kolača, nego i propisivanje najniže plaće

Kao da sve radi za Angelu Merkel, pa bi možda i velika koalicija sa socijaldemokratima mogla biti dobra za konačnu ocjenu njezina dugovječnoga kancelarskog rada, zapravo za uspjeh Njemačke i EU. Na prvi pogled, Nijemci su zdušno podržali čvrstu kancelarku, dovevši je gotovo do apsolutne većine u parlamentu. Odziv na izbore bio je solidan, 72 posto, i njezina je pobjeda blistava.

Međutim, kritičari s lijeva upozoravaju da se stabilnost možda dijelom temelji na dva elementa koja bi dugoročno mogla ugroziti zahuktalu europsku ekonomsku lokomotivu, ma koliko se čini nepobjedivom. Jedan su sve niže nadnice, drugi razmjerno slab udio najbogatijih u državnim prihodima. Pa bi to moglo rezultirati ljuljanjem broda ako i Njemačka bude prisiljena kresati socijalna davanja, umjesto da nametne veće poreze onima koji to mogu platiti.

Socijaldemokrati traže ne samo veće poreze za najbogatije, koji uzimaju sve veći dio kolača, nego i propisivanje najniže plaće. Ako nešto u tom smislu učini nova vlada stare kancelarke kao ulog za podršku socijaldemokrata, svi bi mogli biti na dobitku, osim najbogatijih. Izum upravo socijaldemokratskog kancelara Schrödera, koji je po mnogima sačuvao zaposlenost u Njemačkoj – tzv. mini poslovi s malo sati i bez poreza, za manje od 450 eura – amortizirao je udar krize i zaposlio više od sedam milijuna ljudi. Ali, mnogi među njima već su predugo na novom grčkom standardu...

>> Merkel: Nadam se da će Hrvatska poštovati sve dogovoreno

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?