Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Pretanak proračun za ‘debelu’ krizu

I karlovačka vlast steže remen

19.11.2008.
u 17:09

Kako će se Grad postaviti prema financijskoj krizi koja je došla i u našu zemlju, a zbog čega je predsjednik Vlade pozvao i jedinice lokalne samouprave da “stegnu remen”, upitali smo gradonačelnika Jelića.

– Pratimo što premijer govori, a u tom ćemo smislu i djelovati – kazao nam je gradonačelnik, potvrdivši kako se u Magistratu radi na izmjeni Nacrta proračuna Grada.

Za više smo informacija upitali gradskog pročelnika za financije Stjepana Mrežara.

Pomoći ugroženima
– Cilj nam je da proračun za 2009. godinu bude koncipiran na način koji će nam omogućiti da pomognemo građanima te obrtima i malim gospodarstvima da prebrode postojeću gospodarsku krizu te da nam osigura veći manevarski prostor radi ublažavanja posljedica koje globalna recesija može prouzročiti – rekao nam je Mrežar i objasnio u čemu je najveća opasnost.

– Smanjenje investicija utječe na prihode od komunalnih doprinosa, a ako dođe do povećanja nezaposlenosti, porez na dohodak, koji i stvara proračun, past će u odnosu na 2007. godinu. U tijeku je priprema mjera štednje, a to podrazumijeva i preispitivanje kapitalnih projekata – nastavio je Mrežar te dodao da se to konkretno odnosi na bazen, dvoranu na Dubovcu, dječji vrtić na Turnju, obnovu nogometnog stadiona i ostalo.

Hoće li zaposlenicima Grada i gradskih službi biti zamrznute plaće te mogu li očekivati božićnicu ove godine?

– Pitanje plaća rješava se između sindikata i Vlade, a božićnice bi se trebale isplatiti, jer je još na snazi kolektivni ugovor. Do sada nismo razgovarali o izglasavanju aneksa koji bi uveo štednju i s te strane – zaključio je Mrežar, dodavši kako komunalne naknade neće rasti.

Sindikat pomirljivo
Dražen Adamić iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika ističe:

– S odgovornima smo u stalnom kontaktu, u prošlosti smo se uvijek uspjeli dogovoriti, no trenutaćno ništa konkretno. Držimo da zamrzavanje plaća nije rješenje, već treba zamrznuti i određene cijene – izjavio je Adamić.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Karlovac Dario Janković priželjkuje razvojni proračun.

– Proračun mora poticati gospodarstvo, te ne smije biti izborni. Valja izbjeći i daljnja kreditna zaduženja – smatra Janković.

Želite prijaviti greške?