Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET Brodarski institut razvio veliki projekt za kragujevački Vulović transport

Hrvatsko-srpski niskopodni bus

16.04.2009.
u 17:50

Prvi niskopodni minibus u svijetu osmišljen je i razvijen u Hrvatskoj, a proizvodit će se u suradnji domaćih i srpskih partnera u kragujevačkoj tvrtki Vulović transport. Najavio je to u Zagrebu vlasnik Vulović transporta Zoran Vulović, na hrvatskoj premijeri velikoga gradskog niskopodnog autobusa na zemni plin proizvedenog u Kragujevcu, koji je po Vulovićevim riječima 30 posto jeftiniji od najjeftinije konkurencije i stoji 166.000 eura. Projekt niskopodnog gradskog minibusa razvio je Brodarski institut iz Zagreba i nedavno ga prodao Vuloviću.

– U svijetu nitko ne proizvodi niskopodne minibuse, radi se samo o preuređenim manjim kamionima i kombijima. U samo šest metara dužine moći će se smjestiti 30 osoba, a razvoj projekta stoji desetine milijuna eura – rekao je Živko Ilijevski iz Brodarskog instituta.

Vulović transport je već sedam godina zastupnik bjeloruskog proizvođača autobusa MAZ, a prije dvije godine sami su pokrenuli proizvodnju gradskog niskopodnog autobusa na zemni plin. Predstavnici srpske tvrtke ovih dana u Hrvatskom autoklasteru traže proizvođače mnogih dijelova za nove autobuse, od vozačke kabine, podova, sjedišta, krovnih obloga za plinske boce...

– Pet-šest hrvatskih tvrtki pokazalo je veliko zanimanje za proizvodnju dijelova za ove niskopodne autobuse – rekao je Ratko Mamula, direktor zagrebačke tvrtke Auto gaz, članice Hrvatskog autoklastera.

Vulović ističe kako preko bjeloruskog MAZ-a pokriva tržište istočne i jugoistočne Europe od 150 milijuna stanovnika, što jamči dobru prodaju novih ekološki prihvatljivih i jeftinih autobusa.

– Osim tendera u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i drugim srpskim gradovima imamo poziv za natječaje u Mađarskoj i Poljskoj za 100 niskopodnih autobusa – najavio je Vulović.

Želite prijaviti greške?