Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO PRVENSTVO Hrvatskim rukometašima u srijedu su u drugom krugu suparnici Islanđani

Hrvatska - Island: Dokazati da smo bolji!

spo_dokazati.jpg
import
31.01.2006.
u 19:30

Islanđani u rukometnom svijetu nisu velesila, hvale se tek četvrtim mjestom s olimpijskih igara početkom devedesetih, a na početku ovog stoljeća najveći im je doseg četvrto mjesto s Europskog prvenstva 2002. u Švedskoj. Pa ipak, Islanđane nitko ne uzima olako kad stoje s druge strane, štoviše cijene ih.

Jer, od onih su koji svakom mogu pokvariti račune. Ovdje, u Švicarskoj, iznenadili su na startu Srbiju i Crnu Goru ostavivši je u minusu za pet pogodaka (31:26), uzeli su bod i Dancima (28:28). Tek su u prvom dijelu prvenstva mirno otišli u poraz s Mađarima kad im to bodovno više ništa nije značilo. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Tunisu pojavili su se u pomlađenu sastavu, očito razmišljajući već i o Pekingu.

Tamo su ostali nezapaženi, bili su 15., ali danas se osjeća kako njihovim mlacima to iskustvo s velikog natjecanja već donosi korist. Islanđani imaju momčad koja je spoj iskustva i mladosti, koju krasi iznimna borbenost i polet. Igrači su iz jakih liga, najviše ih je iz Bundeslige. Inače, njih 15 kruh zarađuje u inozemstvu. Najveća je zvijezda lijevo krilo Gudjon Sigurdsson, momak koji igra u Gummersbachu našeg Velimira Kljaića. Na EP-u iskočio je i Snorri Gudjonsson, Mindenov srednji vanjski igrač. Najbolji je strijelac prvog kruga, u tri utakmice postigao je 29 pogodaka.

 Dugo je zaštitni znak islandskog rukometa bio Olafur Stefansson. Iskusni 32-godišnjak igra s našima Petrom Metličićem i Mirzom Džombom u Ciudad Realu, i on je, kao i Metličić, desni vanjski. Mnogi će ga uvrstiti među pet najboljih na toj poziciji u svijetu. Ovdje se baš i nije naigrao, već na prvoj utakmici, sa SiCG, osjetio je oštrinu obrane suparnika, stradala su mu rebra. Ostala su ipak čitava, on je ostao u momčadi, a izbornik Viggo Sigurdsson za svaki slučaj pozvao je i Lemgova igrača Asggira Hallgrimssona.

Dobro znana zvijezda je i Magdeburgov kružni napadač Sigfus Sigurdsson. Koliko ga pamte suparnički vratari, toliko ga pamte i suparnički napadači. Sve je, samo nježan nije. Naši rukometaši Islanđane pamte iz Atene, u prvoj utakmici olimpijskog turnira slavili su Balić i društvo 34:30 pobjedu.

Danas nam kao upozorenje stiže podatak iz prvog kruga EP-a: Islanđani imaju uspješnost napada od 58 posto, naši samo 43 posto. I tome usprkos Hrvatska je favorit.  - Čeka nas težak dvoboj. Islanđani su brzi, snažni, trkački jako dobri. Agresivni su u svojoj tradicionlnoj 6-0 obrani, ali sada igraju i 5-1, što im je nova vrlina. Proučit ćemo kako im doskočiti - kaže naš izbornik Lino Červar.

Želite prijaviti greške?