Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINA Valutni rizik na tržištima regije visi nad mršavim hrvatskim izvozom

Hrvati u Srbiju izvoze s gubicima

11.01.2009.
u 20:12

Financijska kriza i sve njene posljedice koje će se u svom drastičnom obliku tek pokazati tijekom ove godine donijet će velike promjene na domaćem tržištu, što zbog preraspodjele utjecaja između domaćih igrača te utjecaja svijeta, a posebno ekonomske i financijske situacije u regiji, na koju je znatno oslonjen hrvatski izvoz. Susjedne zemlje, poput Mađarske i Srbije, suočavaju se s velikom inflacijom i dramatičnim padom nacionalnih valuta. Od rujna prošle godine mađarska forinta izgubila je na vrijednosti u odnosu na euro čak 30 posto.

Srbijanski dinar, unatoč intervencijama centralne banke, neumoljivo se topi pa je za nekoliko mjeseci izgubio gotovo 20 posto u odnosu na euro. Valutna pomicanja na izvoznim tržištima u tešku situaciju već su dovodie domaće izvoznike, čija se zarada proporcionalno smanjuje. Posebno se to odnosi na Srbiju, s kojom Hrvatska ima oko milijardu eura robne godišnje razmjene i jedna je od rijetkih s kojom imamo suficit platne bilance.

– Tek će se početkom idućeg tjedna vidjeti pravo stanje stvari jer zbog praznika u Srbiji nema pravih podataka – kaže Ivan Miloloža, predsjednik uprave Munje, koja je jedna od većih izvoznica u tu zemlju. Miloloža pak procjenjuje da će se veći udar tijekom godine osjetiti na domaćem tržištu, koje će preplaviti jeftiniji srpski proizvodi jer će se domaćim uvoznicima isplatiti uvoz jeftinih srpskih proizvoda, posebno iz prehrambenog sektora. U Agrokoru pak ne očekuju da će na tržištu srpski proizvodi donijeti veću pomutnju među domaće proizvođače. Ljerka Puljić, starija potpredsjednica Agrokora, kaže da oni u Srbiji imaju vlastite tvrtke, što je stateški potez.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?