Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TA DIVNA STVORENJA

Gle tko to govori

16.03.2006.
u 09:30

Bio je to tjedan pojačanih šumova u komunikacijskim linijama. Umjesto da nedjeljom poslijepodne spava ili se izležava kao sav pošten narod, Robert Ferlin već mjesecima u to vrijeme ima emisiju koju treba voditi jer ga je netko debelo usosio i dao mu da radi taj za njega izuzetno stresan posao u kojem stalno mora razgovarati o nečemu o čemu nema pojma.

No, "dečko koji obećava", koji će prije dobiti čir na želucu i nestati s ekrana nego što će ispuniti "obećanje", odlučio je prošle nedjelje prozvati samoga sebe. I njemu je samom bilo očito da mu nikako ne ide razgovor s redateljicom filma "Grbavica" Jasmilom Žbanić i glavnom glumicom Mirjanom Karanović (kao ni mnogi drugi). Sijao je riječi sve nešto izdaleka, naokolo, vlastitu neupućenost garnirao neuvjerljivim pohvalama ("vidjeli smo jednu od upačatljivijih scena", a kaže da film nije ni vidio), tradicionalno ubacivao rečenice u rečenice, pa lovio samoga sebe gdje je stao, a da pritom ništa ne kaže.

A onda mu je postalo dosta samoga sebe: "Ne znam zašto stalno izbjegavam problem u vašem filmu nazvati pravim imenom  silovanjem". Ali, već je trenutak kasnije opet izgubio vezu sa samim sobom: "Kako ste reagirali kada ste čuli vijesti?". Sva sreća da je smrt Miloševića bila dovoljno velika vijest da su gošće odmah povezale o čemu je riječ pa su mu i odgovorile, ali ostaje nejasno otkud takva nespretnost u komunikaciji kod čovjeka koji ima sasvim dovoljno iskustva da bi trebao znati da kada želi nešto pitati, onda to pita kratko i jasno. Posebno kada o temi nema pojma, jer se svakim novim pridjevom ili digresijom samo još više tone.

Ono što se u ponedjeljak događalo s komunikacijama urednici i voditeljici HTV-ove emisije "Život je lijep" Maji Sever bilo je životno, ali ne i lijepo. Prvo nije mogla nikako dobiti vezu s Beogradom da bi sa suprugom ubijenog srpskog novinara prokomentirala "vijest" pa je počela pokazivati znakove nervoze nedobrodošle kod ljudi koji se pojavljuju na ekranu.

A onda je ta veza uspostavljena u jednom od najopipljivijih trenutaka emisije, dok je fiziolog i književnik Matko Marušić pred njom sijao onu dozu karikaturalne sebeljubivosti koju smo odmah prepoznali iz nastupa njegova brata Joška Marušića i prije nego što smo doznali da su njih dvojica u rodu. Dok se on hvalio silnom duhovitošću svoje knjige "Medicina iznutra" (citati: "knjiga je jaaako duhovita, smiješna", "Ante Tomić piše odlične knjige, tako smiješne, kao što je i moja") i pokušavao nas sve išamarati, nezainteresirana je Maja Sever tražila pitanja za sugovornicu na čekanju, čekala trenutak da prekine tu odu slatkorječivosti i pozabavi se važnijim stvarima. Za plastičniji dojam koji je izazvao prizor zamislite si spoj naslijepo u kojem nezainteresirana djevojka jedva čeka pobjeći od razmetljiva udvarača.

Senzacionalno: u Hrvatskoj ne postoji ni rock glazba, ni jazz, ni blues, ni rap, ni rnb...! To nam je obznanila Severina svojom izjavom da "Štikla" nije turbofolk jer to "čak nije ni naš termin nego njemački. Ta riječ kod nas ne postoji!" Dakle, ni jednoga glazbenoga stila koji nema svoj domaći naziv u nas jednostavno nema. To znači da od glazbe nesumnjivo imamo samo  narodnu. Na žalost, skoro da i jest tako!

Želite prijaviti greške?