Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Dvije države u Bosni i Hercegovini: srpska i bošnjačka

21.03.2008.
u 16:04

SUBOTA 15. 3.
Tko štiti mafiju u Hrvatskoj!?
Listam današnje novine i gledam hoće li biti komentara o jučerašnjoj najavi optužnice protiv Nadana Vidoševića zbog 50-ak milijuna kuna “teške” utaje poreza u NK Hajduku, kojem je bio na čelu devedesetih godina. Ali ništa! Ni njega, kao ni jednog od čelnika HNS-a Srećka Ferenčaka, kojeg Mesić prima nekoliko dana pošto je protiv njega podignuta optužnica “teška” 10 milijuna kuna, vlast, mediji i policija nisu predvidjeli za javne spektakle poput dr. Ognjena Šimića ili “triju tenora” iz Hrvatskoga fonda za privatizaciju. Jer, kad bi se Ferenčak tako sotonizirao u medijima, kako bi ga se Mesić usudio primiti! Ili, da se sotoniziralo Vidoševića, kako bi ga premijer Sanader mogao zvati svojim “najboljim  prijateljem” i na dodjelama Zlatne kune za govornicom “Nadanu” familijarno tepati. Za aferu u Hajduku (i još neke!) zna se odavno, a u međuvremenu je Vidošević dvaput biran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore i za predsjednika “Kraševe” uprave, dvaput je zbog njega mijenjan urbanistički plan Splita da bi na kupnji i prodaji Meštrovićeva ateljea zaradio milijun eura, itd. Vidošević, Ferenčak, Mesić, Sanader... tko štiti mafiju u Hrvatskoj!?

NEDJELJA 16. 3.
Zašto se seksaju bakterije
Svijet dosad nije upoznao tako originalnu koncepciju privatnog poslovanja kakvu danas u jednom intervjuu razlaže dr. Miroslav Radman. Dakle, on s MedILS-om, kao “privatnim institutom”, želi  napraviti eksperiment i vidjeti može li “funkcionirati bolje od državnih znanstvenih institucija kojima zasad još upravlja Vlada jer ih financira”. A kako je MedILS postao privatni, Radmanov? Tako što mu je država dala reprezentativnu zgradu te je uredila potrošivši 40 milijuna kuna i tako što je premijer Sanader prisilio menadžere moćnih hrvatskih tvrtki da mu u obliku donacija dadu još toliko. Kad je pak budućnost posrijedi, Radman smatra da bi Vlada trebala dati prednost “privatnim znanstvenim institucijama” te misli da “porezni obveznici ne bi bili protiv toga” da se za privatnika Radmana “od njihova novca iz proračuna za MedILS izdvoji mali postotak”!!! Ovaj apetit na proračun otvorio se čim je objavljena laž da je “veliko otkriće” o seksanju bakterija  “odjeknulo svijetom” (nigdje ga nitko u medijima izvan Hrvatske nije ni spomenuo!) Zašto se, dakle, seksaju bakterije? Da Radmanovu privatnu kesu oplode državnim novcem!

PONEDJELJAK 17. 3.
Srpski ubojice i Hrvatska televizija
S dvometarskim naslovom “Ubojico!” jedan beogradski dnevni list, “najtiražniji na Balkanu”, popratio je tužbu koju je zbog ubojstva Đinđića protiv Đinđićeva šefa Biroa za komunikacije Vladimira Popovića Bebe podnio generalni direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Tijanić. Naime, jedan dokumentarac o atentatu na Đinđića otkriva kako je Beba znao za scenarij i sudionike ubojstva, a ništa nije učinio da ga spriječi. Zašto bi za nas u Hrvatskoj bilo zanimljivo prepucavanje dvaju najmračnijih likova srpske medijsko-političke scene? Pa zato što su ih u svojim emisijama promovirali urednici i voditelji HTV-a, Latin i Stanković. Tako je nedavno u “Latinici” Beba za stvaranje negativna raspoloženja prema Đinđiću optuživao hrvatske medije, gospodarstvenike i (Račanovu) vlast. A prije nekoliko godina Stanković je Tijanića izvukao iz Miloševićeva “krvavog blata” , iz metafore kojom ga u Beogradu opisuju njegovi protivnici, i onako neoprana posjeo ga u “Nedjeljom u dva” da dijeli lekcije Hrvatskoj i brani – četnike! Pravilo: nikad srpski ološ ne može pasti tako nisko da izgubi Latinovu i Stankovićevu naklonost.

UTORAK 18. 3.
Treći, hrvatski entitet uvjet je opstanka BiH!
Samo Hrvati mogu sačuvati Bosnu i Hercegovinu! Zauzimajući se za treći, hrvatski entitet u BiH, tu tvrdnju iznosi i potkrepljuje Ivan Vukoja, glavni urednik izvrsnoga mostarskog časopisa “Status”. Nestanu li Hrvati u BiH ili budu li svedeni na nacionalnu manjinu, nema jakog razloga koji bi etnički čistu Republiku Srpsku i Federaciju bez hrvatske komponente spriječio da se ne “razdvoje i proglase svoje samostalne nacionalne države, ili ostanu tek u nekoj vrsti labave konfederacije”. Zbog toga, zaključuje Vukoja, “hrvatska nacionalna posebnost i opstojnost je uvjet opstanka Bosne i Hercegovine kao višenacionalne države”. Kad bi se doista dogodio najcrnji scenarij – stvaranje i razdvajanje dviju nacionalnih država, srpske i bošnjačke – Mesiću i Sanaderu, ako je suditi po njihovoj sadašnjoj politici,  jedini bi problem bio – kada ih priznati!

SRIJEDA 19. 3.
“Velika srijeda” Rajmunda Kuparea
Pokadšto se u životu treba udaljiti od svakidašnjice ispunjene bukom i lažima, od političara koji nas obmanjuju, od medija koji nas zavode jeftinim senzacijama, od prijatelja koji traže naše uho dok njihovo ništa nije spremno čuti... Dobri pjesnici mogu biti utočište za tu potrebu. Jednom pjesmom ili s nekoliko stihova mogu razmaknuti planine zabluda u sjeni kojih živimo i iza kojih možemo ugledati istinu što nam razgaljuje dušu kako god pjesničke spoznaje bile gorke. Puno je takvih spoznaja i u pjesništvu velikoga hrvatskog pjesnika, dominikanca Rajmunda Kuparea (1914. – 1996.), a za ovu prigodu iz njegova  ciklusa “Veliki tjedan” izabrao sam pjesmu “Velika srijeda”.

ČETVRTAK 20. 3.
Teror moćnika nad V. Balenović
Zašto Vesna Balenović, “zviždačica” iz Ine, nije, poput Ankice Lepej, postala heroina lijevo-liberalnih medija, nevladinih udruga i inih boraca i borkinja za poštenje, pravdu i pravnu državu? Pa zato što meta njezinih optužbi nije bio dr. Franjo Tuđman, u napadu na kojega je svaka ljudska podrtina mogla zaraditi javni pljesak, nego su to nedodirljivi moćnici poput Savkina zeta Tomislava Dragičevića, direktora Ine, i Slavka Linića, negdašnjeg predsjednika Upravnog odbora te tvrtke i poslije Milanovića najmoćnijeg čovjeka SDP-a. Sada Linićeva supruga svjedoči o duševnim bolima što ih je Balenovićka nanijela Liniću!  Za “patnje” notornog pokrovitelja cijelog niza afera – prodaja hotela “Excelsior”, propast Riječke banke, sasipanje državnih milijuna u privatni “Lenac”, desetke milijuna “teške” optužbe za kriminal u Ini – traži se na sudu naknada. Ali zato policija i Državno odvjetništvo ni prstom nisu maknuli da se zadovoljština dobije za stvarnu bol nanesenu državi i  osjećaju za pravdu koju milijuni ljudi od te države očekuju. Naprotiv, Linićevom tužbom zapravo kriminalna politička moć traži zadovoljštinu od svoje žrtve!

PETAK 21. 3.
“Subkulturne skupine” i zaštitari
U povodu ubojstva u zagrebačkom parku Ribnjaku i pljačke pošte u Splitu javio mi se čitatelj Š. D. Za to je da se “državnom represijom zaustavi val zločina 'navijačkih skupina’ (BBB, Torcida i sl.)” Jer, “opet vidim da se javljaju kojekakvi psiholozi i sociolozi koji okrivljuju društvo, školu i koga sve ne, huliganima (kriminalcima) tepaju da su to subkulturne skupine, a ni novinari ni kvazi stručnjaci ne žele ili se ne usude reći istinu – da je riječ o kriminalnim grupama, o organiziranom kriminalu (za koji je, nota bene, zadužen USKOK).”  Zauzima se za dugotrajne zatvorske kazne koje bi građanima jamčile miran život, a drugim kriminalcima pokazale da država misli ozbiljno.
Kad je riječ o pljački pošte, zaštitarska agencija ističe da su njezini zaposlenici postupili “u skladu s pravilima struke”, to jest predali se razbojnicima i dopustili pljačku, a “nitko nije stradao”. I još dodaju kako su “pljačku izvršili profesionalci”, što će reći da od njih nema zaštite! Zbog čega onda, pita se Š. D., pošta plaća takve agencije čiji se vlasnici vole slikati s novim ferrarijima dok zaštitare razbojnici s lakoćom neutraliziraju i odnesu 13 milijuna kuna!?

Želite prijaviti greške?