Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICAJ MINISTARSTAVA Dodijeljen nepovratan novac

Dva milijuna kuna za poduzetne u kulturi

29.12.2008.
u 17:33

Da i hrvatska kultura ima kulturnjačke poduzetnike, ali i poduzetne kulturnjake, dokazuje i upravo završeni natječaj za nepovratne potpore na kojem je sedamdesetak ustanova, samostalnih umjetnika i obrta podijelilo dva milijuna kuna. Riječ je o pilot-projektu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva kulture na koji se odazvalo više od 400 zainteresiranih za državnu financijsku injekciju. Najviše novca, i to 80.000 kuna, izborio je Alka film, a novac će, prema rječima Joze Patljaka, utrošiti na kupovanje uređaja, laički rečeno, za skeniranje filma u digitalni oblik.

- O ovoj potpori mogu reći samo riječi hvale. Sjajno da su se na ovaj način sjetili pomoći i nama u kulturi. Samo da tako nastave! - veli Patljak, koji trenutačno radi na postprodukciji novih hrvatskih filmova i “Metastaze” Branka Schmidta i “Crnci” Gorana Devića i Zvonimira Jurića. Izdavač Pro Leksis bivšeg ministra kulture i SDP-ova saborskog zastupnika Antuna Vujića dobio je 60.000 kuna, dok su po 50.000 kuna dobili Jesenski i Turk, Music Play, Art dizajn Šiško, Aukcijska kuća Kontura, zadruga Zum iz Bjelovara, Kazalište Mala scena, Pontes sa Krka, galerija Canvas iz Zagreba, zagrebačka tvrtka Muze, d. o. o., koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem projektima u kulturi i turizmu, ali i zaprešićka Fraktura.

- Potporu smo tražili za razvoj softverskog programa za nakladništvo - veli nam Seid Serdarević iz Frakture, koji, naravno, podržava projekt ministarstava. - Takav ozbiljan program u nas ne postoji, a mislimo ga razviti uz pomoć jedne hrvatske tvrtke koja se bavi kompjutorima, pa bi tako nastao jedan hrvatski proizvod - zaključuje Serdarević.

Među dobitnicima potpora su i samostalni umjetnici Lidija Bajuk, Ana Đokić Pongrašić, Jurislav Stublić, Irena Lukšić, ali i umjetnička organizacija Vuković i Runjić, kazalište Planet art...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?