Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLETO Novi problemi sa stanovima za srpske povratnike

Država duguje oko 40.000 za pričuvu stanova za srpske povratnike

20.03.2009.
u 16:20

Republika Hrvatska za pričuvu od stanova u njezinu vlasništvu na karlovačkoj adresi Herte Turze duguje od 30.000 do 40.000 kuna, tvrdi Vjekoslav Podvorec, predstavnik stanara.

Koliki je dug?
Država je ondje otkupila nekretnine radi zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava.

– Međutim, iako joj je to bila obveza, pričuvu nije plaćala. Do rujna 2008. godine nju su plaćali sami stanari, a ne država kao vlasnik. Od spomenutog vremena ta je obveza sa stanara u državnim stanovima ipak ‘skinuta’ – navodi Vjekoslav Podvorec.

Vlatko Ivka, direktor Inkasatora, ne želi davati informacije o plaćanju pričuve, s obzirom na to da su one dostupne isključivo subjektima toga prometa. Usto dodaje kako Inkasatoru nitko, pa niti država, ne duguje novac za pričuvu.

– Suvlasnici duguju pričuvu svome podračunu zgrade, koji je otvoren samo za tu namjenu i vodi se odvojeno od svih ostalih prihoda upravitelja – napominje Ivka.

Ivkina bi izjava u prijevodu značila da država duguje novac za pričuvu samim stanarima, a ne Inkasatoru. Ta informacija dobiva na važnosti dodamo li tvrdnju iz iste tvrtke kako obveza plaćanja pričuve pada zakonski isključivo na leđa vlasniku.

S obzirom na Podvorčeve tvrdnje da su sami bivši nositelji stanarskog prava do lanjskog rujna izdvajali iz svoga džepa za pričuvu, postavlja se pitanje koliko država, točnije Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, duguje građanima koji žive u državnim stanovima u Ulici Herte Turze 2 u Karlovcu. To smo pitanje poslali spomenutom ministarstvu, no na njega još čekamo odgovor. Točnu brojku nema niti predstavnik stanara, koji nas je po odgovor uputio u Srpski demokratski forum, koji se, uz ostalo, bavi i tim problemom.

Statusni vakuum
Dragić Popović ispred SDF-a samo nam načelno kaže kako je osnovni problem u pravno nedefiniranom statusu tamošnjih stanara.

– Oni pri useljavanju u stanove nisu potpisali nikakav ugovor o najmu, niti išta tome slično, već samo ovjeru da su se u stan uselili – tvrdi Dragić Popović, koji dodaje da su takvi problemi zabilježeni i u drugim gradovima u kojima je država otkupila stanove za povratnike.

Želite prijaviti greške?