Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REBALANS PRORAČUNA Hoće li naše gospodarstvo postati žrtvom infrastrukturnih projekata

Dodatno zaduživanje vodi u dugotrajnu stagnaciju

12.03.2009.
u 17:51

Dodatno zaduživanje koje je u srijedu najavio premijer Ivo Sanader mjera je kojom se žele spasiti veliki infrastrukturni projekti, a to bi se moglo jako negativno odraziti na cijelo hrvatsko gospodarstvo, smatraju naši ekonomisti.

Pat-pozicija
– Premijerova je poruka da ne želi odustati od infrastrukturnih projekata. Vlada je u pat-poziciji jer su veliki apetiti ostali, a mogućnost je financiranja nikakva. U domaćih banaka nipošto se neće moći zadužiti jer inzistiranje na cestogradnji guši naš bankarski sektor koji je jedva isfinancirao HAC, a vani se jako teško možemo zadužiti.

U proračunu neće ostati novca za ozbiljniju intervenciju u gospodarstvo te nam ozbiljno prijeti dugotrajna stagnacija – smatra analitičar Damir Novotny. Dodao je kako je Vlada propustila veliku prigodu za ozbiljan zaokret u ekonomskoj politici podupiranjem zdravih malih i srednjih poduzeća, prije svega iz zdravstvenog i prehrambeno-prerađivačkog sektora.

– Ove godine treba naći 30 milijarda kuna za refinanciranje dospjelih obveza i sve nas ovo vodi povećanju poreza, a veći je PDV dugoročno opasno rješenje jer će dodatno opteretiti proizvodnju – kazao je D. Novotny i predložio smanjenje stope PDV-a za neke grane o kojima najviše ovisi domaće gospodarstvo. Uzor bi nam, kaže D. Novotny, mogla biti Francusku koja je nedavno prepolovila PDV za ugostiteljstvo, kako bi se potakla potrošnja i spasio velik broj radnih mjesta.

Pad BDP-a pet posto
Ljubo Jurčić smatra kako je dodatno zaduživanje loš potez, a jedino rješenje izlaza iz krize vidi u povećanju proizvodnje u strojarskoj, metalnoj i kemijskoj industriji.

– Prodat ćemo još 700 milijuna eura obveznica u travnju, a Rohatinski ima još 1,5 milijarda eura za intervenciju i to je sve. Bio bih zadovoljan i padom BDP-a od 5% – zaključio je Jurčić.

Želite prijaviti greške?