Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA Dio tvrtki odustao od plinskog partnerstva

Do kraja srpnja vlada kupuje plinski biznis

10.05.2009.
u 18:45

Najkasnije do kraja srpnja Ministarstvo gospodarstva, u ime Vlade, završit će s MOL-om pregovore o otkupu Inine tvrtke Prirodni plin, čime će se nakon otkupa podzemnog skladišta plina Okoli iz te kompanije posve izvući plinski biznis. Taj je rok najavio Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku na opatijskom skupu stručnjaka za plin.

Preuzimanje kontrole
Vlada će tako, pošto su Mađari postali većinski vlasnici Ine, pod svojom kontrolom imati trgovanje plinom kako bi sačuvala sigurnost opskrbe potrošača tim energentom. Ta će tvrtka, uz opskrbu potrošača, preuzeti i uvoz (odnosno Inin ugovor s Gazpromom) te će od Ine kupovati i svu domaću proizvodnju plina s kopna iz sjevernog Jadrana. U početku će se od Ine plin kupovati uz popuste, kako objašnjava Horaček, ali od 2012. godine, s liberalizacijom tržišta, po tržišnim cijenama.

Horaček objašnjava da će tvrtka Prirodni plin od Ine biti otkupljena za simboličnu cijenu, a najskuplji u toj transakciji bit će plin koji je u podzemnom skladištu Okoli i u Ininu je vlasništvu.

Horaček nije želio procjenjivati koliko bi mogao stajati taj plin jer to tek treba, kaže, ustanoviti.

– Stručnjaci moraju procijeniti koja će biti vrijednost tog plina u trenutku njegova preuzimanja. Dio plina koji je nužan za funkcioniranje samog skladišta, odnosno da bi se uopće mogao postići tlak za vađenje tog energenta iz Okolija Ina nam neće naplatiti – objasnio je Horaček. Iako se dosad govorilo kako bi tvrtku Prirodni plin trebali otkupiti Vlada, HEP, Petrokemija, Gradska plinara Zagreb i Plinacro, Horaček kaže kao to baš nije tako. Neke od tih tvrtki, primjerice Gradska plinara Zagreb, koja je najveći od 37 distributera plina u Hrvatskoj, odustale su od svog udjela u vlasništvu Prirodnog plina.

Sigurnost
– Dok traju pregovori s MOL-om, razgovaramo i s partnerima s kojima bismo mogli otkupiti Prirodni plin – rekao je Horaček. On smatra da neće biti nikakvih problema u opskrbi plinom dok traju pregovori s MOL-om, ali i poslije preuzimanja te djelatnosti od Ine.

Želite prijaviti greške?