Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2013. u 09:26

Fond nudi niske kamate, a reforme koje traži ionako treba provesti

Treba li Hrvatskoj pomoć MMF-a ili ne? O tome se ne slažu visoki Vladini dužnosnici poput Slavka Linića i Branka Grčića, no pravo je pitanje što je alternativa. Milanovićeva će vlada tijekom iduće dvije godine biti prisiljena provesti niz vrlo teških i nepopularnih poteza kako bi zadovoljila kriterije proračunskog deficita koje će joj nametnuti Europska komisija. Uz ionako goleme potrebe za refinanciranjem dugova u tom periodu, pristup što jeftinijem kapitalu bit će conditio sine qua non održanja kakve-takve stabilnosti javnih financija. MMF takav jeftini kapital nudi po kamati od 2 do 3 posto, što je tri puta manje od kamate koju Hrvatska sada plaća. S

toga se ulazak u aranžman s MMF-om čini kao stvar rudimentarne logike, osobito u kontekstu činjenice da će reforme koje bi MMF tražio Hrvatska uz nešto mekši diktat EU ionako morati implementirati. Problem s MMF-om, dakle, nije meritorni, već percepcijski. Hrvatski političari s obje strane političkog spektra godinama su taj troslovni akronim koristili kao babarogu za plašenje domaće javnosti do te mjere da ulazak u bilo kakav aranžman s Fondom danas u javnosti nosi imidž konačnog političkog poraza. A takvu kapitulaciju ni SDP-ova, kao ni HDZ-ova vlada prije nje, nije spremna potpisati.

Stara je poslovica kako pobjeda ima tisuću očeva, dok je poraz siroče, no inzistirati na dvostruko skupljem zaduživanju u trenutku dok se zbog smanjenja tog istog duga otuđuje strateška nacionalna infrastruktura – poput autocesta – ipak je poprilična politička bezobraština.

Komentara 1

MO
mojazemlja
15:46 08.11.2013.

MMF.Neeeee.Zovite Dežulovića,Ivančića,Tomića,Zrinku V.Mo(j)žeš..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?