Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Dijeta jača od Savudrijske vale

03.02.2008.
u 16:40

Dok su se službeni hrvatsko-slovenski odnosi našli na najnižoj točki od osamostaljenja dviju zemalja, podaci o lanjskoj prodaji knjiga u hrvatskim knjižarama govore o procvatu hrvatsko-slovenske trgovine knjigama. Tako je lani apsolutno najprodavanija knjiga u hrvatskim knjižarama (preživjelo ih je osamdesetak, a statistika KIS-a obradila ih je šezdeset) bila “90-dnevna dijeta” Brede Hrobat i Mojce Poljanšek. Lani su naši knjižari uspjeli prodati 20.758 primjeraka te knjige, a tu treba dodati i još više od sedam tisuća primjeraka “90-dnevne dijete, drugi dio”.

Koliko su ti podaci zapravo znatni, najbolje se vidi iz podatka o prodaji romana Slavenke Drakulić “Frida ili o boli”. Roman je dobio Kiklopa za hit godine, a prema KIS-u prodan je u 3856 primjeraka! Združene Slovenke nadmašile su i J. K. Rowling i hit “Harry Potter i Darovi smrti” koji je ostvario znatan rezultat, 13.249 prodaja.

Ako se poduzetnim Slovenkama pridruži i bivši slovenski predsjednik Janez Drnovšek čija je knjiga o duhovnom samoizlječenju bila treća najprodavanija što se publicistike tiče (s više od sedam tisuća prodanih primjeraka), slobodno se može govoriti o pravoj renesansi slovenske, makar ne i tipično beletrističke literature.

A što su hrvatskoj (pa i slovenskoj) politici usput poručili hrvatski građani? Ta oni su, trošeći svoj novac na slovenske knjige rekli da ih više zanimaju duhovna samopomoć i smanjenje kilograma od bržeg ulaza Hrvatske u Europsku uniju, od ZERP-a, Savudrijske vale, izlaza Slovenije na otvoreno more ili pak provokacija Joška Jorasa, Zmage Jelinčiča i Dimitrija Rupela.    

Želite prijaviti greške?