Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2013. u 12:00

Pod oblandom rigidnog sekularizma Crkva, ali ne samo ona kao institucija, nego i vjera i religija kao fenomeni i društvena stvarnost, nastoje se podcijeniti na svaki mogući način, pa se s vrha vlasti sustavno šalju poruke vjerske nesnošljivosti

Vijest da je premijer Zoran Milanović uputio pismo papi Benediktu XVI. na njegovu odlasku mogla bi biti ohrabrujuća. Naime, premijer u svome (inače vrlo kićenom pismu za jednog ljevičarskog političara) piše kako je uvjeren da će njegova Vlada, koja je “privržena čvrstim bilateralnim odnosima sa Svetom Stolicom”, nastaviti raditi s papinim nasljednikom i njegovim najbližim suradnicima “u duhu dijaloga, otvorenosti i međusobna uvažavanja”.

Ako se ne radi o pukoj kurtoaziji i protokolarnim banalnostima, onda je premijer Milanović na sebe preuzeo veliku obvezu. Naime, odnosi Katoličke crkve u Hrvatskoj i hrvatskih vlasti na najnižim su granama otkako je demokratske Hrvatske. I to zahvaljujući upravo sadašnjoj vladi, sadašnjem premijeru i sadašnjim ministrima. Odnose s Crkvom ova je vlast sustavno i sa svih razina nastojala učiniti što lošijima, tako da ih, zapravo, u ovome trenutku i nema osim kao mrtva slova na papiru.

Crkva, ali ne samo ona kao institucija, nego i vjera i religija kao fenomeni i društvena stvarnost, nastoje se podcijeniti na svaki mogući način, pa se s vrha vlasti sustavno šalju poruke vjerske nesnošljivosti, a sve pod lažnom izlikom obrane sekularnosti, odnosno pod oblandom rigidnog sekularizma, koji se najčešće manifestira kao ljuti i bojovni boljševizam koji se postumno pojavljuje, na užas mnogih, u društvenoj zbilji poput kakve sablasti prošlosti.

Stoga je dobro znati da između Svete Stolice i Katoličke crkve u Hrvatskoj stoji znak jednakosti. Ne može se, naime, biti “privržen” odnosima s Vatikanom, a u isto vrijeme odnose s Kaptolom tretirati kao one najniže vrste. Ne može se biti dobar s papom, a u svađi s kardinalom, to premijer jako dobro mora znati.

Jer, ako je dobro slušao što je npr. o istospolnoj (gender) ideologiji govorio papa Benedikt XVI. u božićno vrijeme, mogao je vidjeti i čuti da je to isto ono što je izrekao i kardinal Bozanić u svojim nastupima, pa i onoga jutra kad su premijer i predsjednik države bili zajedno na misi u katedrali. I kad je predsjednik države otišao na prigodni domjenak u Nadbiskupski dvor nakon mise, a premijer netragom nestao...

Ne mogu, primjerice, Milanovićevi ministri reći biskupima da su lažljivci i da oni s lažljivcima ne komuniciraju, a u isto vrijeme očekivati ružičastu budućnosti “u duhu dijaloga, otvorenosti i međusobna uvažavanja”. Ili još gore i mračnije, kao što je jedan od ministara ove vlasti usporedio kardinala Bozanića sa Slobodanom Miloševićem. Po istoj analogiji i hijerarhiji, za toga je ministra papa, novi ili stari svejedno, ratni zločinac u rangu Mussolinija ili Hitlera!

Uostalom, ovoj je vladi poruku iz Vatikana odmah nakon odlaska Benedikta XVI. uputio mons. Nikola Eterović, rekavši kako će dobri odnosi ovisiti o objema stranama, s naglaskom poštovanja prirodnih zakona te Božjih i ljudskih prava. A ona se i u Vatikanu i na Kaptolu, kao i u cijelom katoličkom ili još šire, u kršćanskom svijetu, poštuju na isti način. A u ozbiljnim demokracijama omogućava im se pravo glasa i daje dužan respekt. Čega u nas zasad nema ni u tragovima.

Ključne riječi

Komentara 6

OG
Oger
20:12 28.02.2013.

Opet Pavicic citira Eterovica koji govori o bozjim pravima. A nitko da nam objasni sta su to bozja prava ?

Avatar 69bobo
69bobo
16:53 28.02.2013.

vrlo razuman članak,samo je to velika nepoznanica u našoj političkoj eliti

JW
Jim West
21:54 28.02.2013.

Ako misle da mogu vrijeđati ministre, uspoređivati vladu s nacistima, u priču uvlačiti Jovanovićevu djecu i prozivati ga ministrom s vaginom, onda s njima ne treba ni razgovarati. Ova vlast prema Kaptolu je postavljena blaže nego Kaptol prema njoj. Usto još im godišnje kapne 300-tinjak milijuna kn. Čemu opet širiti mržnju prema vlasti? Jer crkva to tako traži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?