Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRT

Digitalizacija informativnog programa

ekr_hrt_tx.jpg
import
25.05.2006.
u 10:19

Uz brojna slavlja i prigodne emisije, Hrvatska je televizija prošlog tjedna proslavila pedesetu obljetnicu, ali i najavila novi korak u razvoju televizije: potpunu digitalizaciju Informativnog programa. Najava da će Dnevnik prošlog ponedjeljka bit prvi "digitalni Dnevnik" ponukala je mnoge gledatelje da pozorno prate novi Dnevnik. Kad nisu uočili baš ništa novo, nastavili su ga pozorno pratiti i sljedećih dana. I opet  ništa, samo stari Dnevnik...

Nesporazum je nastao zbog pojma "digitalizacija informativnog programa"  koji, to se mora priznati marketingu HTV-a, vrlo dojmljivo zvuči, a istodobno je toliko neprecizan pojam da ni dobrim poznavateljima tehnologije ne bi bili u stanju precizno reći što to zapravo znači. Dodatnu zbrku unosila je najava koja je mjesecima uoči obljetnice kružila internetom (a koju su, čini se, lansirali "dobro obaviješteni" autori jednog domaćeg časopisa za satelitsku televiziju) kako će HTV za obljetnicu pokrenuti digitalno emitiranje programa.

Pa ipak, niti oni gledatelji koji program HTV-a prate preko digitalnih zemaljskih prijamnika nisu mogli primijetiti razliku u Dnevniku: on se i dalje emitira analogno. Preciznije, stvara se digitalno, zatim se emitira analogno, a taj se analogni signal "u letu" pretvara u digitalni za gledatelje s digitalnim prijamnikom  to je otprilike kao da neki glazbenik odluči svoj novi album snimiti potpuno digitalno, zatim ga presnimi na gramofonsku ploču, pa s ploče na CD i zatim takvu snimku izda na CD-u.

Pa što onda znači "digitalizacija informativnog programa"? Umjesto toga krajnje nepreciznog pojma, naši su sugovornici radije koristili znatno precizniji "digitalizacija produkcije informativnog programa". Sad je već jasno o čemu je riječ: u proizvodnji Dnevnika, Vijesti i ostalih informativnih emisija, djelatnicima Informativnog programa HTV-a na raspolaganju su digitalni alati.

Drugim riječima, u proizvodnji informativnog programa novinari, urednici i tehničari sada koriste digitalnu tehnologiju, no u načinu na koji se taj program emitira i dolazi do gledatelja i dalje nema nikakve promjene koje bi oni mogli zamijetiti. Uostalom, digitalizacija je krenula još prošlog ljeta, u jutarnjim vijestima, nastavljena prošle jeseni Vijestima na Drugom, a sada obuhvaća i Dnevnik i sve ostale informativne emisije.

"Gledatelj će s vremenom ipak vidjeti promjene", rekao nam je Robert Šipek, tehnički direktor CS Computer Systemsa, tvrtke koja je izvela sve faze projekta digitalizacije produkcije vijesti na HRT-u. "U Informativnom će programu sada imati više vremena, moći će se više posvetiti kreativnom dijelu posla i moći će ranije reagirati na događaje." Kako kažu u CS-u, uvođenjem sustava temeljena na rješenju tvrtke AVID, vodećeg svjetskog proizvođača, "HRT se tehnološki pridružio elitnom društvu poznatih europskih televizija, kao što su TV France, ZDF, YLE, Reuters i druge."

Zahvaljujući novom sustavu, svi videomaterijali dostupni su na osobnim računalima svim novinarima, urednicima, realizatorima, arhivarima, lektorima i korektorima  i svi oni mogu istodobno na njima raditi. "To što novi sustav uključuje sve njih, najveći je dobitak za nas", kaže Tena Perišin, pomoćnica direktora i voditeljica projekta digitalizacije Informativnog programa, "dosad su svi ti ljudi radili posebno, svaki za sebe, a sada mogu raditi zajedno i istodobno na istoj stvari." Ona također smatra da će gledatelji vidjeti razliku u kvaliteti ponuđene informacije; štoviše, ističe da se ta razlika već i vidi jer je sada moguće pokloniti više pozornosti slici, pa su vijesti vizualno atraktivnije.


Novi teletekst

Od 15. svibnja pokrenut je potpuno novi sustav teleteksta. Sada se različite informacije prikazuju na dva programa HTV-a: ozbiljniji sadržaji prikazuju se na Prvom, a ležerniji na Drugom programu. Novi teletekst donosi i nove mogućnosti: primjerice, sadržaj vijesti moći će se prikazati u obliku titlova pa će se moći pratiti i bez tona. Na žalost, signal teleteksta na 1. programu još uvijek nije dostupan brojnim gledateljima kablovskih televizija, za što u HRT-u krive Odašiljače i veze.

Želite prijaviti greške?