Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2011. u 12:00

Projekt otvorenih crkvenih vrata treba naširoko podržati, da se prozrače i oni unutra i oni vani.

Franjevci konventualci i ove godine imaju svoje “dane otvorenih vrata”, kada na nekoliko dana doslovce otvaraju vrata svoga samostana na zagrebačkom Svetom Duhu i pozivaju mladiće, srednjoškolce i studente, koji razmišljaju o duhovnom pozivu ili žele izbližega upoznati franjevački način života, da neko vrijeme provedu živeći s bogoslovima.

Čine to oni već nekoliko godina unazad i dani franjevačkih otvorenih vrata polako postaju tradicionalni na Svetome Duhu. A zašto i ne bi, kad svoje dane otvorenih vrata mogu imati autosaloni, trgovačke kuće, škole i mnogi drugi! Zapravo, sjajna je to ideja da se privuče pozornost i velika gesta da se u vlastiti dom pozovu neznanci i ugoste poput starih prijatelja.

Štoviše, poruka je to i šire za Crkvu. Zamislite da postoje dani otvorenih vrata Nadbiskupskog dvora u Zagrebu ili nove zgrade HBK na Ksaveru. Ili novih dvora biskupa Srakića u Osijeku... Naravno, ne zbog toga da netko dobije želju biti biskupom ili nadbiskupom, nego da običan čovjek može kročiti u dotad mu zatvoren i stran prostor, da vidi, osjeti i opipa kako žive njegovi pastiri.

Sudeći, naime, po zdanjima koja su spomenuta, ti pastiri daleko su od hrvatske zbilje i njezina prosjeka pa i od vlastitih potreba. Gomilanje luksuznih kvadrata samo budi nepotrebnu odioznost, a Crkva na mnogim poljima čini toliko dobroga i požrtvovnija je npr. od službenih državnih institucija.

Primjerice, u bolnicama uz bolesničke postelje, pogotovo djece, čije roditelje besplatno smješta Caritasova kuća, ako nisu iz Zagreba, gdje su im djeca na liječenju. I inače u samom Caritasu, čija je požrtvovnost i briga za najmarginaliziranije podcijenjena i društveno posve nevalorizirana. I Caritas bi, možda, po uzoru na franjevce konventualce trebao otvoriti svoja vrata i primiti na smještaj sve one bahate i obijesne Hrvate, da na nekoliko dana zamijene časne sestre i socijalne radnike te umjesto njih provedu vrijeme s teško bolesnom i nepokretnom djecom, napuštenom i odbačenom siročadi, koja od bližnjih traže samo ljubav.

Štoviše, i mnogi bi župnici mogli u svojim župnim dvorovima i kućama otvoriti slične “dane otvorenih vrata” pa da pokažu javnosti da žive baš kao sav hrvatski prosjek, a neki često i ispod standarda. Da im telefon zvoni od jutra do mraka, da ne stignu ni ručati jer moraju s vjeronauka juriti na sprovod i da je njihov dan nakrcan obvezama kao nekog menadžera u tvrtki u usponu... Nema tu ni obijesti ni vlasti nego samo svakodnevnog oranja po Božjoj njivi.

Javnost možda premalo o tome zna baš zato što su joj mnoga vrata zatvorena, a izvanjsko blještavilo fasada nekih kapitalnih objekata, mauzoleja sadašnjih crkvenih elita, daje posve pogrešnu i nepotrebnu sliku. Zato projekt otvorenih crkvenih vrata treba naširoko podržati. Ne zbog toga da svi pohrle u fratre i svećenike nego da se prozrače i oni unutra i oni vani. Svježina friškoga zraka svima bi dobro došla!

Komentara 14

IO
Iohannes
16:11 17.10.2011.

Ovo je već puno realniji i zreliji tekst! Sad ste pogodili, g. Pavičiću!

AA
Arwen Aragorn
16:16 17.10.2011.

Šefe, nama bi se zrak ovdje itekako ofriškao kad bi ti tamo zavirio i ostao!

JA
jamama
14:42 17.10.2011.

dakle darko pavičić je 100 % podvojena ličnost. on sada žali župnike, svećenike, časne sestre i vrhunac djelatnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. pa darko pavičić je taj koj prvi svojim otrovnim članicma pljuje po svećenstvu, redovnicima i redovnicama ( dodše poo njima jako malo jer one nisu medijski eksponirane ) a o Caritasu ne želim niti pisati ( sjetimo se afere Caritas i darkecovih članaka ) . I on sada tu nešto lijepo pokušava za sve napisati. dragi darkec radije nemojte pisati ! hvala !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?