Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROLAND BERGER

Čak 63 posto menadžera očekuje još dublju recesiju

25.03.2009.
u 00:41

Hrvatska vlada jedina u srednjoj i istočnoj Europi nije uložila ni eura za stimulaciju posrnula gospodarstva, pokazuje najnovija studija konzultantske kuće Roland Berger. Državne su stimulacije od 1,2 posto BDP-a u Češkoj i Austriji pa sve do 18 posto BDP-a u Rusiji, gdje je država za poticanje ekonomije već uložila 250 milijarda eura.

Hrvati su na samome dnu i po pesimističnu raspoloženju za krize. Od Hrvata pesimističniji su samo Rusi, Ukrajinci i Rumunji. Hrvatska je u istraživanju na vrhu ljestvice samo po optimizmu kompanija u očekivanju koliko će recesija potrajati.

Hrvatski menadžeri očekuju da će kriza u njihovim kompanijama potrajati najviše dvije godine, a izlazak cijele zemlje iz krize očekuju najviše za tri godine. Čak 63 posto menadžera iz srednje i istočne Europe očekuje dodatna pogoršanja u poslovanju svojih kompanija, a samo je pet posto uvjereno da će se kriza okončati do kraja tekuće godine.

Ovisno o zemlji i djelatnosti iz kojih dolaze, menadžeri su istaknuli kako su već sada suočeni s velikim padom narudžbi, sporom naplatom potraživanja te ostalim financijskim problemima, pa je čak 83 posto menadžera zaustavilo proces daljnjeg zapošljavanja, a 72 posto odustalo je od svojih investicijskih programa.

Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku ove godine na uzorku od 300 menadžera iz Austrije te srednje i istočne Europe: Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Rusije i Ukrajine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?