Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Bozanić napada medije, a sam ništa nije mogao

15.12.2008.
u 19:47

Nepobitna je činjenica da je Jelena Brajša nemjerljivo pridonijela širenju zagrebačkog Caritasa, kao i humanitarnoga rada uopće. To što je na njegovu čelu bila gotovo 40 godina dovoljno govori koliko je toga dobroga napravila u četiri desetljeća. Ali nije u pravu kardinal Josip Bozanić kad je u nedjelju optužio sve medije da su prije tri godine vodili linč protiv nje i da je motiv svih tih napisa bio isključivo u mržnji prema Crkvi i Caritasu.

Moguće je da ima pojedinaca koje vodi i taj motiv, što je dakako za svaku osudu jer to nikako nije profesionalno. No kardinal jako dobro zna da sve vrijeme nije mogao riješiti Brajšin slučaj jer je ona tijekom godinama jednostavno postala “država u državi”, nad kojom nitko nije imao baš nikakvu kontrolu te da je radila što je htjela.

Usto, nije imala nikakve menadžerske sposobnosti pa je poslovanje bilo vrlo primitivno, posebice financijsko, a i odnos prema ljudima, zaposlenicima, bio je često neljudski. Svi su, međutim, mahom to šutke trpjeli, samo da zadrže posao. Kardinala su na mnoge njezine propuste, najblaže rečeno, upozoravali mnogi, pa i iz samog Hrvatskog Caritasa, ali on se na sve to oglušivao. Tako je neslužbeno Kaptolom vladala krilatica da će njezin slučaj riješiti “biologija”.

Kardinala su, međutim, prepali jedan za drugim ispadi i incidenti koji su počeli puniti medije, što je postalo opasno za njega samoga, kao i za Crkvu.

Pa je ipak na kraju smogao snage i hrabrosti da je umirovi i provede internu istragu, čiji su zaključci, barem oni koji su javno objavljeni, samo začudili javnost, a još više one koji ipak znaju nešto više od širokih vjerničkih i inih masa. Ako već ima zamjerke na medije, kardinal bi trebao raščlaniti tko je što pisao. Jer sigurno je među napisima bilo i onih koji su željeli pomoći u rješavanju njezina slučaja, koji je i te kako bio od javnoga interesa. Ako ništa drugo, kardinal se, “zahvaljujući” medijima, nje uspio “riješiti”!

Želite prijaviti greške?