Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA Petnaest članova Općinskog vijeća jednoglasno u svojoj odluci

Borit ćemo se protiv odlagališta u Blatuši

06.03.2009.
u 16:27

Na adresu županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo poslani su zaključci sa sjednice Općinskog vijeća u Gvozdu u kojima stoji da se jednoglasno odbija prijedlog da se u Blatuši gradi Centar za gospodarenje otpadom. Nitko ne želi otpad

Ovo je već drugi put da 15 članova Općinskog vijeća različitih političkih uvjerenja, vjera i nacionalnosti jednoglasno odbija i samu pomisao da u županijskom Prostornom planu Blatuša bude naznačena kao mjesto gdje će se odlagati otpad. Za takav stav vijećnika više je argumenata. Riječ je o ekološki potpuno nekontamiranom području, u blizini su jedinstveni zaštićeni botanički rezervat, Lječilište Topusko, zaštićeni krajobraz Petrove gore i predviđena trasa transeuropske turističke staze “Zeleni put”.

– Svim raspoloživim sredstvima borit ćemo se da se smeće ne odlaže ovdje. Nema stanovnika koji bi prihvatio prijedlog da se Centar za gospodarenje otpadom smjesti u Baltuši – tvrdi općinski načelnik Branko Jovičić.

Neodgovorena pitanja
Prošle godine ekološke udruge organizirale su potpisivanje peticije protiv te ideje i sakupljeno je više od 2000 potpisa stanovnika općine Gvozd. U akciju se uključio istraživač rubnih područja znanosti, magistar Drago Plečko, koji poručuje: – Ekološko osviješteni dio građana cijele Hrvatske treba se dići protiv suludog prijedloga da se u djevičanski krajobraz smjesti odlagalište otpada. Na neka pitanja do danas nema odgovora.

Kako je moguće da je Blatuša najbolje rješenje, premda je stručne studije stavljaju tek na 4. od pet mogućih lokacija? Je li netko uopće pročitao Studiju o utjecaju na okoliš za sanaciju odlagališta u Blatuši u kojoj piše: Po mišljenju autora ove studije (IRI Sisak d.d.) lokacija Blatuša ne ispunjava uvjete za odabir lokacije deponija komunalnog otpada!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?