Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U povodu

Bolje pomoć nego tužba

12.09.2007.
u 16:21

Tragedija na Kornatima mnoge je dirnula te još jednom pokrenula i ujedinila Hrvatsku u solidarnosti. Siromašni i bogati, političari, građani, sportaši, navijači, menadžeri, estradnjaci, svi daju doprinos kojim izražavaju ono što je Goran Karan, najavljujući utakmicu humanih zvijezda, sažeo: “Znamo da ne možemo puno napraviti za obitelji preminulih vatrogasaca, ali na taj način želimo pokazati da smo u ovim najtežim trenucima uz njih.”

Prema  dostupnim podacima, dosad je prikupljeno barem sedam milijuna kuna, a akcije se nastavljaju... Grad Zagreb odlučio je dati pola milijuna, HNS 350 tisuća kuna, Šibenik 200, općina Murter – Kornati 130, Dubrovnik, Zadar, Rijeka i HDZ po 100 tisuća kuna, Kaštela, Osijek i Sisak po 50 tisuća, Rogoznica 39 tisuća, Konavle i Blanka Vlašić sa ekipom po 30 tisuća, Ogulin, Samobor i požeško-slavonska županija po 10 tisuća...

Predivno, uzvišeno, ohrabrujuće za one kojima je ovih dana najteže. Na humanitarnoj liniji 060 9009 u četiri dana zabilježeno je 240.000 poziva i čistih 1,2 milijuna kuna na računu Vatrogasne zajednice Županije šibensko-kninske županije, a računi za pomoć obiteljima poginulih, kao i za troškove liječenja i njege vatrogasaca, otvoreni su u Raiffeisen banci 2484008-1500154167, OTP banci 2407000-1500313643 i Karlovačkoj banci 2400008-1500000340.

Hrvatska vatrogasna zajednica najavila je osnivanje zaklade “Kornat”, u koju je Vlada odlučila uplatiti “pomoć” od tri milijuna kuna. Taj je iznos ipak bitno manji od troškova suđenja i odštete koju bi obitelji i preživjeli vatrogasci dobili u parnici protiv Republike Hrvatske zbog propusta sustava i/ili državnih službenika. Sjetimo se da je samo dvoje preživjele djece obitelji Zec za ubojstvo roditelja i sestre dobilo “pomoć” od iste Vlade od milijun i pol kuna pa je tužba povučena, a ostalo je dvojbeno jesu li ubojice postupali kao državni službenici ili građani.

Pri dodjeli pomoći za vatrogasce premijer Sanader rekao je da će Zaklada znati raspolagati tim novcem te da će pomoći i obitelji vatrogasca poginulog na Hvaru. Razmjeri i uspješnost akcije Kornati očito premašuju potrebe obitelji 11 poginulih i dvojice ranjenih vatrogasaca. Treba se sjetiti i drugih, proteklih godina poginulih heroja vatrogastva i njihovih obitelji kao što su Riječanin Edo Surina (48), Delzi Ladavac (37) iz Pazina, Anton Bulić (43) iz Pule... U okolnostima nabijenim emocijama, razumljivo pomalo kaotičnim, valja uvesti reda upravo zbog dostojanstva ozračja izazvanog tragedijom. A i zbog ružnih iskustava iz sličnih humanitarnih akcija. Uz definiranje svrhe, iznimno je važno da kriteriji budu jasni, pravedni i javni.

Želite prijaviti greške?