Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK-OVA NAGRADA NAJUSPJEŠNIJIM TVRTKAMA

Zlatne kune HS Produktu, Olimpu, Aquarium Puli, Erste banci, Wiener osiguranju i Orqi

Zagreb: U HNK održana 26. dodjela nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
11.11.2022.
u 21:49

Zlatna kuna dodijeljena je u šest kategorija, a vrijedi istaknuti da su, uz financijske pokazatelje, po prvi put u kategorijama nagrade malim, srednjim i velikim tvrtkama uključeni pokazatelji održivosti, kao jednog od strateških područja koje Hrvatska gospodarska komora prepoznaje i potiče kod domaćih tvrtki, priopćili su iz HGK.

Karlovački HS Produkt osvojio je Zlatnu kunu u kategoriji velikih tvrtki. Olimp je najuspješnije srednje poduzeće, Aquarium Pula malo, dok su u kategoriji banke i društva za osiguranje nagradu odnijeli Erste banka i Wiener osiguranje. Objavljeno je to na večerašnjoj svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su se u povodu 26. dodjele nagrade Zlatna kuna, koju HGK najuspješnijima dodjeljuje od 1993., okupili predstavnici poslovne zajednice koji već jesu i oni koji tek postaju brend Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu.

Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa koja se u pet godina od osnutka prometnula u jednu od tehnološki najnaprednijih tvrtki, koja proizvodi i u više od 50 zemalja diljem svijeta izvozi video sustave i komponente bespilotnih letjelica. Rješenja i proizvode nastale u Osijeku koristi i Američko ministarstvo obrane, a za ovu, novu kategoriju Zlatne kune formiran je poseban žiri kojeg su činili poduzetnik i investitor Davorin Štetner, predsjednik uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju Adrian Ježina i suvlasnik tvrtke Geolux Tomislav Grubeša.

Zlatna kuna dodijeljena je u šest kategorija, a vrijedi istaknuti da su, uz financijske pokazatelje, po prvi put u kategorijama nagrade malim, srednjim i velikim tvrtkama uključeni pokazatelji održivosti, kao jednog od strateških područja koje Hrvatska gospodarska komora prepoznaje i potiče kod domaćih tvrtki, priopćili su iz HGK.

_ Među ovogodišnjim nominiranim i laureatima imamo tvrtke i pojedince koji mogu biti zvijezde vodilje našoj djeci, koji u našoj zemlji stvaraju globalne uspjehe, postaju mjerilo kvalitete i lideri u najnaprednijim tehnologijama. Istovremeno, imamo i one koji su garancija sigurnosti, stabilnosti i održivosti svih ovih intenzivnih i izazovnih godina, u kojima su mnogi giganti nestajali s tržišta _ poručio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Naglasio je kako ulaskom u eurozonu i šengenski prostor, predvođeni uspješnim tvrtkama koje su kralježnica našeg gospodarstva, Hrvatska ima priliku zauzeti još veći prostor jedinstvenog EU tržišta od gotovo 450 milijuna potrošača i gospodarstvenika, posebice u trenutku kad su svi oni više nego ikada okrenuti unutarnjem tržištu EU. O tome najbolje govori podatak da je izvoz iz RH u prvih sedam mjeseci ove godine porastao za gotovo 32 posto, a kada se tome pridodaju i Vladine mjere vrijedne oko 21 milijardu kuna, što je gotovo 6,3% BDP-a, onda nalazim uporište da se u današnjem govoru, premda bi se to od mene očekivalo, ne osvrćem na krizu, rekao je Burilović, istaknuvši kako se večeras slave tvrtke i pojedinci koji su se usudili, odvažili, riskirali i na kraju uspjeli.

Erste banka, najuspješnija je banka u Hrvatskoj u 2021. budući da je uz rast dobiti zadržala stabilnost operativnog poslovanja, ali i omogućila online realizaciju gotovinskih kredita putem digitalne platforme George i za klijente drugih banaka. Keks Pay aplikacija bilježi kontinuirani razvoj i rast korisnika, a ova banka daje i značajan doprinos podizanju financijske pismenosti.

Za Wiener osiguranje, laureata u kategoriji najuspješnijeg društva za osiguranje, prošla je godina bila najbolja po ostvarenoj premiji osiguranja. Tržišni su lider u segmentu životnih osiguranja s uravnoteženim portfeljem životnog i neživotnog osiguranja. Aquarium Pula od malog se obiteljskog obrta s dvjestotinjak kvadrata izložbenog prostora preobrazio u trgovačko društvo koje zapošljava 35 djelatnika i 10-ak studenata u sezoni i sa 2500 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora predstavlja turističku atrakciju Pule. Svake godine sredstva se reinvestiraju u revitalizaciju i razvoj akvarija, a tvrtka daje značajan doprinos očuvanju ugroženih vrsta i staništa te podiže svijest o sve učestalijim naglim promjenama u moru.

Olimp je pak prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi gotove proizvode za potpalu vatre i izvozi ih u EU, Sjevernu Afriku, Bliski Istok, Australiju, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku. Uz primjenu visoke tehnologije i visoke kvalitete proizvoda, kao pokretač uspjeha ističu vlastiti tim kao i to da nastavljaju s investicijama u novu infrastrukturu, strojeve i tehnologiju, digitalizaciju poslovanja, ali i rast broja zaposlenih.

HS Produktu, koji je kao i lani najuspješnije veliko trgovačko društvo, Zlatnu je kunu uručio premijer Andrej Plenković. Unatoč svjetskim problemima i inflaciji u 2021. tvrtka je povećala prihode za 23,4%, od čega najveći udio čine prihodi na inozemnom tržištu. Tvrtka zapošljava više od 1800 radnika i kontinuirano ulaže u radnike, nove tehnologije, automatizaciju i robotizaciju pogona. Veliki se napori ulažu za prelazak na alternativne izvore energije, povećanje djelotvornosti gospodarenja otpadom i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš te se uskoro planiraju ulaganja u solarnu elektranu u vrijednosti od 100 milijuna kuna.

- Mislim da je napor koji smo radili u proteklim godinama da vaš posao, vaš rad učinimo lakšim, vidljiv. On je vidljiv i kroz porezna rasterećenja, administrativna rasterećenja, kroz parafiskalne namete koje smo nastojali olakšati do mjere da imate i manje troškova i manje briga u administriranju svih tih zadaća - kazao je večeras premijer obraćajući se gospodarstvenicima.

Istaknuo je kako se istodobno ostvaruju veliki kapitalni i strateški ciljevi.

- Doći u poziciju da istoga dana, a to je 1. siječnja 2023. godine, Hrvatska postane i članica euro područja i članica šengenskoga prostora, za vas koji se bavite gospodarstvom, za vas koji se bavite ulaganjima, za vas koji se bavite proizvodnjom i izvozom znači ogromnu prekretnicu. Hrvatska dolazi u krug samo 15-ak zemalja koje su istodobno i u NATO-u, u EU i u Schengenu i u euro području, i praktički imamo sve moguće reference i za ulagače i za, u reputacijskom smislu, za jednu sasvim drugu razinu kredibiliteta - i kad je riječ o financijskim institucijama, financijskim tržištima, ulagačima, prepoznatljivosti i općoj percepciji zemlje i njenoga gospodarstva. Pozitivni efekti ta dva trenutka bit će s nama dugi niz godina. Možda u prvom trenutku nećemo sami moći dovoljno valorizirati koliko će oni pomoći Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu, ali vi koji to pratite, koji se pripremate i za jedno i za drugo i koji ste podržavali tu politiku i strateške ciljeve dublje integracije Hrvatske u EU, siguran sam da ćete to prepoznati i na odgovarajući način se pozicionirati i imati koristi - naglasio je Plenković.

Nagradu za životno djelo Zlatna kuna dobio je Darinko Bago, nekadašnji čelnik Končara, za doprinos u razvoju hrvatskog gospodarstva, posebice izvozno orijentirane industrije, te osnivač udruge Hrvatski izvoznici koju je vodio više od 18 godina ukazujući na probleme i nudeći rješenja za jači iskorak i bolju poziciju izvozno orijentiranih kompanija.

Komentara 4

DU
Deleted user
00:29 12.11.2022.

Kad će se ukinuti nameti za pravne subjekte za ovu niškorisnu uhljebsku komoru, zar nije jadno da nagrade uručuje Burilović, lažni branitelj koji nije mogao kupiti diplomu na osječkom "fakultetu", pa je kupio na srpskom sajmu u Banja Luci....... Ovajj HGK ničemu ne služi osim da iz njega bagra kao Vidošević i Burilović nrmilice i pohlepno izvlače novce koje dobijau od nameta.Dobro im je napravio onaj obrtnik kad je odbio primiti nagradu od uhljebskih lopina.

PV
prcko.vita
11:11 13.11.2022.

Na žalost godinama već sve namješteno, znam iz pouzdanih izvora ne sto posto nego tristo posto, sve čista namještaljka, a naše ustanove koje bi trebale otkriti takve prevare na žalost još uvijek nisu toliko informatički pismene.

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
07:45 13.11.2022.

jel to prikazan novi buduci clan RBA (Remetinece Business Academy)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije