Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sobe i apartmani

Zimmer frei godišnje donese 1,3 milijarde eura

apartman
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
07.10.2014.
u 00:05

22 milijuna noćenja ostvari po sezoni 60.000 domaćinstava koja se bave iznajmljivanjem na Jadranu, a sve češće i u unutrašnjosti

Oko 60.000 domaćinstava koja iznajmljuju svoje sobe i apartmane godišnje u taj posao uključi 250.000 ljudi, u modernizaciju svojih kapaciteta investira 90 milijuna eura, a ostvari više od trećine svih turističkih noćenja. U popularnom se zimmer freiju po sezoni, pri tome, izvrti respektabilnih 1,3 milijarde eura.

– A taj novac ne ode na jedan račun, ni u inozemstvo, zaradi ga uistinu širok krug ljudi. Obiteljski smještaj danas je stup mikroekonomije u Hrvatskoj. To je “pogon” u kojem je aktiviran vlastiti imetak, naslijeđena imovina, koji su, uz uloženi novac, u funkciji turizma prema procjenama vrijedni čak 20 milijardi eura. Obiteljski smještaj ima velik potencijal i u zapošljavanju mladih, kojima bi spajanje privatnih iznajmljivača kroz tzv. difuzne i integrirane hotele mogao biti i te kako zanimljiv iskorak u malo poduzetništvo – ističe Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, najavljujući 1. nacionalni Forum obiteljskog smještaja.

Skup s najmanje 500, a možda i tisuću privatnih iznajmljivača održat će se u sklopu skorih Dana turizma u Opatiji. Organizatori su se pobrinuli da svojim kolegama iz cijele Hrvatske osiguraju noćenje u obiteljskom smještaju po simboličnih 70 kuna, a ta je ideja rodila i jednu još bolju. – Razmišljamo o tome da u dvadesetak PPS destinacija koje su se uključile u projekt produljenja sezone dogodine svim turistima u izvansezonskim mjesecima ponudimo sličnu, popularnu cijenu noćenja. To bi se moglo odnositi na travanj i svibanj te listopad – obećava N. Pinezić. Inače, pod okriljem HGK intenzivno se radi na povezivanju privatnih iznajmljivača diljem zemlje.

>>AZTN odobrila provedbu koncentracije poduzetinka Plave lagune i Istraturista

>>Prihodi od turizma u šest mjeseci veći 2,2 posto

>>'Tržište V. Britanije je veliko i zauzima primat u našim strateškim dokumentima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije