Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnice

Ženama u biznisu odobreno 5 puta više kredita nego lani

novac
Davor Puklavec/PIXSELL
08.12.2012.
u 16:25

Program kreditiranja podržava dugoročne nvesticije na rok do 12 godina uključujući poček do 2 godine i kamatnu stopu od 2% godišnje

Mnogi poduzetnici u pokretanju posla koriste poticajna sredstva koja im omogućavaju ili otvaranje novog posla ili širenje postojećeg. Uz HZZ i njegov sve popularniji program samozapošljavanja, vrlo su rašireni i programi HBOR-a – Program početnici i Program za žene poduzetnice. Cilj je programa za početnike stvaranje početnih uvjeta za osnivanje novih trgovačkih društava i obrta u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i to uz povoljnije kamatne stope i dulje rokove otplate kredita.

Maksimalno 700.000 kuna

Riječ je o dugoročnim kreditima s rokom otplate do 14 godina uključujući poček do tri godine, kamatna stopa je četiri posto godišnje, a za investicije koje su pokrenute u 2012. kamatna stopa umanjena je za jedan postotni bod i iznosi tri posto godišnje.

Krediti se odobravaju u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu. Za osiguranje povrata kredita uz uobičajene instrumente osiguranja moguće je i dobivanje jamstva HAMAG INVEST-a za 80% glavnice kredita. Neki su od preduvjeta za dobivanje takvog kredita da korisnik prvi put osniva obrt ili trgovačko društvo, da će nakon realizacije ulaganja, u osnovanom trgovačkom društvu ili obrtu, biti aktivno i stalno zaposlen na odgovornom radnom mjestu, da je mlađi od 55 godina i da nije vlasnik ili suvlasnik u drugom trgovačkom društvu ili obrtu.

Tijekom deset mjeseci 2012. prema ovom programu HBOR je odobrio 18 kredita – 18,6 milijuna kuna kredita, a u istom razdoblju prošle godine odobreno je 19 kredita – 19,6 milijuna kuna, kažu u HBOR-u. Cilj je programa za žene poduzetnice poticanje osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu žena.

Taj se program kreditiranja provodi uz povoljne uvjete financiranja tako da se podržavaju dugoročne investicije na rok otplate do 12 godina uključujući poček do 2 godine, kamatna stopa je 2% godišnje (istu subvencionira Ministarstvo poduzetništva i obrta), te uz mogućnost korištenja jamstva HAMAG INVEST-a za 80% glavnice kredita ako se radi o poduzetnicama koje tek pokreću posao.

Maksimalni je iznos kredita 700.000 kn, može se financirati i do 100% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a. Tijekom deset mjeseci 2012. prema ovom programu HBOR je odobrio 78 kredita od 37 milijuna kuna kredita, a u istom razdoblju prošle godine odobreno je 16 kredita od 7,6 milijuna kuna. Više od 40 posto kredita odobreno je ženama početnicama.

Lakše početnicima

Najzastupljenije djelatnosti prema oba programa u ovoj godini su turizam te prerada i proizvodnja prehrambenih proizvoda. Žene poduzetnice ulažu i u uslužne djelatnosti kao što su stomatološke ordinacije, arhitektonski uredi, frizerski i kozmetički saloni, odvjetnički i računovodstveni uredi.Svjesni stanja da su upravo mali i srednji poduzetnici najviše pogođeni gospodarskom krizom te nesklonosti poslovnih banaka financiranju početnika, prije svega zbog nedostatka njihovih poduzetničkih vještina, visokih operativnih i administrativnih troškova, visokog rizika provedbe projekta, nedostatka kolaterala,

HBOR je tijekom 2012. omogućio i novi pristup financiranja putem poslovnih banaka i to prema modelu podjele rizika za male i srednje poduzetnike. Kroz podjelu rizika 40% HBOR, 60% poslovna banka, HBOR ima namjeru olakšati pristup financiranju malim i srednjim poduzetnicima, početnicima, inovatorima, mikropoduzetnicima za pokretanje njihove proizvodne djelatnost. U ovu aktivnost podjele rizika intenzivno je uključena i HAMAG INVEST kako bi se pomoglo poduzetnicima u pružanju kvalitetnog instrumenta osiguranja i HBOR-u i poslovnim bankama.

>>Država će novim tvrtkama davati kredite s počekom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije