Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pbz istraživanja

Zbog pada BDP-a ove se godine neće moći naplatiti 
17% kredita

novac,nofci,pare,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
12.02.2013.
u 17:48

Bankama slijedi još jedna godina niže dobiti, borbe za klijente i kvalitetu portfelja. Moguća su i spajanja manjih banaka

Udio loših kredita u ovoj će godini neizbježno rasti i dosegnuti vrhunac na 16 ili 17% u ukupnim kreditima, smatraju analitičari Privredne banke Zagreb. Trenutačno je udio nenaplativih potraživanja banaka otprilike 15%, no zbog nastavka pada BDP-a, koji prognoziraju u 2013. godini, ali i najavljene postrožene regulative, situacija će se pogoršati, prije svega zato što će se drukčije klasificirati reprogramirani krediti.

– Sve navedeno rezultirat će još jednom godinom niže dobiti, borbe za klijente i očuvanje kvalitete portfelja te eventualno potaknuti procese spajanja manjih banaka pa možemo reći da će 2013. predstavljati iznimno zahtjevnu godinu za domaće banke, možda čak i najtežu od početka krize – upozoravaju iz PBZ istraživanja. Podsjećaju da je nerevidirana neto dobit banaka već lani pala 26%, ukupna imovina niža je 2%, a krediti 3%. Rasli su samo ukupni depoziti po stopi od 3%, od čega su depoziti poduzeća pali 6%, dok su depoziti građana rasli 4%.

>> Loši krediti: HNB postrožava pravila, banke nezadovoljne

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar madcap
madcap
18:01 12.02.2013.

Ma kakva zahtjevna godina? Ne obmanjujte javnost. Prosto, ta stopa nenaplativih kredita nije ništa na što banke nisu računale pri poslovnoj odluci o masovnom dodijeljivanju kredita. Kako su računale na zaradu, tako su proračunale i gubitak tog poteza, a zaradile su masno i otjerale sve u krizu. Sve ostalo je farsa.

11
1111941
18:21 12.02.2013.

Pa banke neće ništa izgubiti.Umjesto novca od vračanja kredita uzet će nekretnine od zajmoprimaca i prodajom povratiti novac.Ali pitanje je samo do kada? Te nekretnine kupuje sve manje kupaca, cijene nekretnina padaju, i tako će jednog dana banke imati ogromnu masu oduzetih kuća i imanja sa kojima ne će znati što više učiniti. Biti će slićno kao što je danas sa državnom zemljom,koju država više nezna kome dati!

TH
than
21:54 12.02.2013.

Suze mi krenule...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije