Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečaj

Zbog najave pada rejtinga Portugala bez potražnje za eurom

euros
Wikimedia Commons
10.03.2010.
u 09:26

Nakon što se zadnjih par dana tečaj kretao na razinama između 7,255 i 7,260 kuna za euro, jučer je došlo do blagog rasta tečaja te je on dan zatvorio na razinama oko 7,265 kuna za euro.

Jučerašnji je dan na svjetskim deviznim tržištima bio obilježen deprecijacijskim pritiscima na euro u odnosu na dolar. Početnih 1,36 dolara za euro bila je ujedno i najviša razina koju je tečaj EUR/USD dosegao, pišu RBA analitičari.

Do kraja dana tečaj se spustio na 1,354 dolara za euro. U nedostatku važnijih objava pokazatelja iz realnog sektora u SAD-u i eurozoni, na kretanje tečaja najviše je utjecalo priopćenje iz rejting kompanije Fitch kako postoji mogućnost smanjenja rejtinga Portugalu zbog problema koje ima s deficitom državnog proračuna. Iako Portugal planira do 2013. godine smanjiti deficit državnog proračuna s 9 na 2,8 posto BDP-a, konkretne mjere još uvijek nisu poduzete. U takvim uvjetima na tržištu je porasla averzija prema riziku pa se i smanjila potražnja za eurom.

Nakon što se zadnjih par dana tečaj kretao na razinama između 7,255 i 7,260 kuna za euro, jučer je došlo do blagog rasta tečaja te je on dan zatvorio na razinama oko 7,265 kuna za euro. Srednji tečaj za srijedu iznosi 7,258216 kuna za euro.

Ključne riječi

Komentara 1

YO
yohana
14:32 10.03.2010.

ja mislim da ce ipak doci do pada eura .poslije grcke na redu je spanija .jos par zemalja EU ocekuje sudbina grcke,ali sve ce se to srediti.jos ova godina ce tako sepati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije