Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena na čelu

Zbog HBOR-a packe Bruxellesa

HBOR
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
29.05.2014.
u 09:30

Očekuje se da će novog predsjednika uprave razvojne banke nadzorni odbor imenovati na sjednici

Istječu posljednji dani mandata Antona Kovačeva na čelu HBOR-a i premda njegov nasljednik nije službeno imenovan, iz Banskih dvora čuje se da je najizgledniji kandidat Vladimir Kristijan, direktor Sektora gospodarstva u Erste banci.

No, on sam poručuje preko bliskog suradnika da, premda priča nije neutemeljena, još ništa nije konačno. Zasad, kaže, može reći tek da je ozbiljan kandidat. Je li se dogovorio s Vladom koja je zbog njega spremna izmijeniti uredbu o ograničenju plaće na 16.000 kn, znat će se već sutra kad bi na sjednici NO-a HBOR-a trebao biti imenovan.

Financijaši o 38-godišnjem bankaru imaju samo lijepe riječi; nakon što je 2000. diplomirao ekonomiju, radio je kod oca Petra, a potom 13 godina karijeru gradio u Erste banci: vodio je Erste nekretnine i Erste Factoring, a potom postao i prokurist.

– Bio je vrlo pedantan još na fakultetu, kod njega vladaju red, rad i disciplina – hvali ga kolegica sa studija.

No, pristane li voditi HBOR, uza sve novosti koje donosi izmjena zakona o razvojnoj banci, neće mu biti lako. Saznajemo da bi intervencija države u tu instituciju mogla naići na kritike Europske komisije. Aktualni zakon, naime, gotovo je identičan zakonskom rješenju koje regulira rad većine europskih razvojnih banaka pa bi EK mogao negativno reagirati na namjeru da se uobičajena praksa bitno promijeni. Prema informacijama pouzdanih izvora, u Izvješću za Hrvatsku, koje se očekuje u lipnju, mogle bi se naći i kritike namjere države da pod potpunu kontrolu stavi instituciju koja i službeno više neće biti banka. Osim što će Vlada odlučivati o kreditima većim od 100 mil. kn, glavnu će ulogu u poslovanju imati NO. Kako među njegovim obveznim članovima neće biti ministar poduzetništva i obrta, otpada teza da će Maras voditi glavnu riječ.

>>Svaki kredit HBOR-a veći od sto milijuna kn morat će odobriti Vlada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije