Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promašen projekt

Zbog Arene Zagreb šef Ingre morao založiti svojih 350.000 dionica

'oppenheim_PXL_unu_081027'
''
02.12.2010.
u 09:00

Zbog 15 milijuna eura Splitska banka u zalog uzela dionice vrijedne 5,75 milijuna kuna

Koliko su kriza i recesija pomele građevinsko-projektantski sektor, svjedoči i Igor Oppenheim, šef Ingre, koji je vjerojatno prvi među graditeljima založio vlastitu imovinu kao dodatno jamstvo kreditu koji trenutačno njegova tvrtka ne može otplaćivati.

Dodatno osiguranje

Da bude ironičnije, riječ je o kreditu od 15 milijuna eura podignutom u Splitskoj banci koji je jednim dijelom potrošen za gradnju dvorane Arena Zagreb, koja je pak trebala biti najbolji Ingrin projekt!

Budući da je otplata kredita prolongirana, kako su nam potvrdili u Ingri, banka je, uz postojeće, tražila i dodatne instrumente osiguranja. Kako ta kompanija više nije imala što ponuditi, Oppenheim je pristao da banka stavi založno pravo na 350.000 njegovih dionica Ingre koja su prema jučerašnjoj cijeni dionice vrijedile 5,75 milijuna kuna. U Ingri tvrde da je Oppenheim dionice ponudio kao "osobno jamstvo vjere u kompaniju". Ingra je pak u prvih devet mjeseci ove godine imala 37 milijuna kuna gubitaka, dokapitalizaciju kani provesti da bi 11 vjerovnika svoja potraživanja promijenilo u udjele u vlasništvu Ingre, a od jučer je u upravi Ingre premijerkin ekonomski savjetnik Željko Perić.

On je pak u Ingru došao kao svojevrsni krizni menadžer koji u prvom redu mora stabilizirati i financijski konsolidirati kompaniju. Ingra je u velikim problemima i zbog Arene Zagreb, koju je s Gradom Zagrebom i Vladom gradila javno-privatnim partnerstvom, jer joj Holding (odnosno njegova podružnica), kako tvrde u Ingri, kasni s isplatama najamnine, ali i redovnog održavanja. Tako je Holding Ingri, tvrde u toj kompaniji, dužan više od devet milijuna kuna za redovno održavanje te 1,7 milijuna kuna za najamninu. Dužni su i 17,7 milijuna kuna depozita. U Ingri kažu kako više nisu u stanju provoditi redovno održavanje dvorane, budući da istječu dvogodišnja jamstva, te postaje i upitna sigurnost Arene Zagreb. Zbog toga prijete i eventualnim zatvaranjem dvorane!

Nezavidni položaj

– Ne plati li nam Holding redovno održavanje, dvoranu ćemo zatvoriti i staviti je u hladni pogon – poručuju u Ingri. U Holdingu jučer nismo uspjeli dobiti precizan odgovor o kašnjenju plaćanja. Kriza i recesija, ali i napeti odnosi s Gradom Zagrebom, koji ne podmiruje baš obveze prema Holdingu, taj su gradski komunalni div doveli u nezavidni položaj. Jedno vrijeme ni Vlada nije bila baš ažurna u isplaćivanju svog dijela najamnine za Arenu Zagreb. U Ingri kažu kako su Holdingu već predlagali modele otplate održavanja, predlagali su kako bolje iskoristiti dvoranu, ali očito prijedlozi nisu pali na plodno tlo.

Ključne riječi

Komentara 12

KO
komifo
09:57 02.12.2010.

Težak naslov-\"promašen projekt\". Arena je ljepotica koja je promijenila vizuru grada i donjela mu nove sadržaje. Arena treba Zagrebu.

SA
samby
11:21 02.12.2010.

Kad Bandić počne plačati dugove, dionice Ingre će u nebo.

CU
cuma
10:44 02.12.2010.

A kako je stekao, kupio,,,350 000 dionica,,,koliko radnici u građevinskom sektoru imaju dionica,,,majku vam fašističku!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije