Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zaklada Adris: U trinaestom natječajnom ciklusu više od tri milijuna kuna za izvrsnost i znanje

Zaklada Adris
Foto: Promo
1/7
24.09.2019.
u 12:51

Korado Korlević: „Zaklada Adris stalno unapređuje svoje djelovanje. U ovom smo natječajnom ciklusu zauzeli pristup koji je inovativan u zakladništvu u nas, pri čemu smo, primjerice iz područja Znanje i otkrića odabrali važne interdisciplinarne projekte koji isprepliću nekoliko znanstvenih područja čiji će rezultati, vjerujemo, izazvati velik interes u znanstvenoj zajednici na nacionalnoj ali i globalnoj razini“

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, Zaklada Adris zaključila je ovogodišnji, trinaesti natječajni ciklus. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota i u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti novih više od tri milijuna kuna.

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo više stotina prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala vrijedne znanstvene i kulturne projekte te izvrsne učenike i studente.

Foto: Arena Hospitality Group

Nakon što je zahvalio članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira projekata, predsjednik Korado Korlević je rekao: „Zaklada Adris stalno unapređuje svoje djelovanje. U ovom smo natječajnom ciklusu zauzeli pristup koji je inovativan u zakladništvu u nas, pri čemu smo, primjerice iz područja Znanje i otkrića odabrali važne interdisciplinarne projekte koji isprepliću nekoliko znanstvenih područja čiji će rezultati, vjerujemo, izazvati velik interes u znanstvenoj zajednici na nacionalnoj ali i globalnoj razini. Zaklada je svjesna gorućih tema u hrvatskom društvu, pa će i ove godine, uz ostalo, poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja, očuvanje hrvatskog identiteta i baštine te zaštite prirode i autohtonih vrsta. Posebno obvezuje velik broj prijava uspješnih učenika i studenata pa ćemo i ove godine nagraditi znanje i izvrsnost dodjelom stipendija najboljima.“

Između odabranih znanstveno-istraživačkih projekata ističe se projekt RONNA (RObotska NeuroNAvigacija) Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s neurokirurzima Zavoda za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrava, a usmjeren je na povećanje sigurnosti i preciznosti stereotaktičkih neurokirurških zahvata primjenom robotske tehnologije, skraćivanje vremenskog trajanja operacije i smanjivanje invazivnosti zahvata. Danas već četvrta generacija RONNE redovito operira u KB Dubrava a donacija Zaklade Adris omogućit će nadogradnju sustava i razvoj autonomne mobilne platforme opremljene vlastitim pogonom, sustavima prostorne percepcije i upravljanjem baziranim na principima umjetne inteligencije. Tim stručnjaka iz KB Dubrava paralelno će provesti detaljnu analizu primjene i točnosti robotskog sustava RONNA u in vitro uvjetima na novo konstruiranom fantomu te analizirati usporedbu sa stereotaktičkim sustavom baziranim na okviru.

Foto: Arena Hospitality Group

U ovom natječajnom ciklusu dodijeljeno je 11 novih stipendija. Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića ove godine biti izdvojeno više od 1,5 milijuna kuna.

Odabrano je osam projekata iz područja Baština i deset projekata iz područja Stvaralaštvo. Uz potporu Zaklade Adris, primjerice, jedan od naših najpoznatijih i najsvestranijih glazbenika, skladatelj i pijanist Matej Meštrović, nakon svjetske premijere Dunavske rapsodije u Carnegie Hallu u New Yorku, priprema novi projekt u suradnji s Londonskim simfonijskim orkestrom i američkom izdavačkom kućom PARMA Recordings. Njegova nova skladba “Pleter” za glasovir i simfonijski orkestar bit će snimljena sa LSO-om u Londonu u izdanju PARMA Recordings, a distribuirat će je najveći međunarodni distributer NAXOS. Skladba je inspirirana hrvatskom narodnom baštinom, te hrvatsku kulturu stavlja u svjetski kontekst.

Odabrani su i projekti iz područja Ekologija, a dodijelit će se i vrijedne donacije iz područja Dobrota. Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će dostupan u srijedu 25. rujna 2019. na službenim stranicama Zaklade.

Foto: Arena Hospitality Group

Podsjetimo, Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 50 milijuna kuna. Kao što je u prigodi osnivanja Zaklade istaknuo predsjednik Uprave Adris grupe, mr.sc. Ante Vlahović „izvrsnost, a ne prosječnost; inovativnost i važnost za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris“. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr. Posebno valja istaknuti gotovo 350 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija u zemlji i svijetu.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije