Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće nalazište na mediteranu

Zahvaljujući Eniju Egipat postaje nova Norveška

naftna bušotina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
01.09.2015.
u 17:00

Procjenjuje se da nalazište ima oko osam bilijuna kubičnih metara plina

        Talijanska energetska grupa Eni, partner Ine na eksploataciji plina u sjevernom Jadranu, otkrila je najveće nalazište plina na Mediteranu i jedno od najvećih na svijetu.Naime, uz obalu Egipta, na dubini od 1450 metara, otkriveno je nalazište čije se zalihe plina procjenjuju na astronomskih osam bilijuna kubičnih metara plina, čime bi se prema trenutačnoj procijenjenoj potrošnji tog energenta Hrvatska mogla snabdijevati gotovo tri tisuće godina.

Otkriće je potvrdilo i egipatsko Ministarstvo energetike dodajući da će istraživanje polja potrajati četiri godine. Mamutsko polje prostire se na površini od sto četvornih kilometara, oko 200 kilometara od obale Egipta, navela je kompanija i dodala da bi ovo otkriće moglo idućih desetljeća riješiti energetske potrebe Egipta.

Na stolu nove karte

Inače potrošnja prirodnom plina u Hrvatskoj pada od 2012. godine, kada je iznosila 2,82 milijarde kubičnih metara, a unatoč ambicioznim prognozama kako bi se do ove godine ona mogla i više nego udvostručiti, one se nisu ostvarile i dalje se kreću oko razina iz 2012. godine.

Ipak veličinu novootkrivenog polja ilustrira i to da, ukoliko se potvrde procjene zaliha plina, Hrvatska bi se s njega mogla opskrbljivati idućih gotovo 2850 godina.Claudio Descalzi, izvršni direktor Enija, o rezultatima istraživanja već je u subotu razgovarao s egipatskim predsjednikom Abelom Fattahom al-Sisijem u Kairu. Kazao da je ovo uzbudljiv trenutak i za njih i za Egipat te kako je ovo povijesno otkriće koje će potpuno preokrenuti scenarij i značaj Egipta.

To će svakako olakšati energetsku situaciju u zemlji, kada je riječ o dostupnosti i cijeni – komentirao je Egipat Mohamed Abu Basha, ekonomist EFG Hermesa, investicijske banke za Bliski istok i sjevernu Afriku te dodao da bi ovo plinsko polje moglo dati Europi nove opskrbne mogućnosti, što znači smanjenje ovisnosti o politički zapaljivom ruskom plinu. Bušenje bi moglo početi već dogodine, a ubrzo nakon toga na tržištu bi se trebao pojaviti i plin iz tog nalazišta.

Bolji od konkurencije

Takva velika naftna i plinska nalazišta postala su prava rijetkost u posljednjih nekoliko godina jer su tvrtke morale ulagati popriličnu količinu novca u tehnologiju za eksploataciju na velikim dubinama. Tako je velika petorka, odnosno najveći američki i europski proizvođači nafte – BP, Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell i Total, prošle godine otpisala više od milijardu barela rezervi, pokazuju godišnja izvješća. To je najoštriji pad u šest godina.No u Eniju nemaju tih problema. Tvrde da su u proteklih sedam godina pronašli deset milijardi barela resursa.Inače, Eni je nazočan u Egiptu od 1954. godine, preko svoje podružnice IEOC.     

>> Plinski ugovor 
s Kinom 
je trijumf 
Vladimira Putina

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisu
23:15 01.09.2015.

A ja mislio da će nova Norveška biti Hrvatska zahvaljujući ministru... Ma kako se ono zove, onaj iz HNS-a, visoki, što obećaje k'o Grčić, upravlja k'o Jakovina, laže k'o Milanović a hvališe se k'o Maras. Nebitno kako se zove, neće još dugo biti ministar.

BU
BubyZG
18:14 02.09.2015.

U Egiptu očito nemaju Mirelu Holy, Vjerana Piršića i slične istomišljenike, koji su u stanju blokirati ovakve projekte zbog par šišmiša, žaba ili lignji ! Pa čak niti istraživanja ne bi dozvolili !!!

Avatar Lutkica
Lutkica
21:37 02.09.2015.

sloboda i neovisnost na mediteranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije