Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajedno jači

Gažić: Ponuda dionica državnih tvrtki na burzi privukla bi ulagače

Ljubljanska banka Zagrebačka banka
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
06.05.2014.
u 21:32

Makroekonomski pokazatelji u Sloveniji su bolji nego hrvatski, a najavljena privatizacija privući će ulagače, dok u našoj zemlji Vlada već dulje vrijeme nije provela privatizaciju državne tvrtke na burzi

U Zagrebu je održana prva zajednička Investicijska konferencija Zagrebačke (ZSE) i Ljubljanske burze na kojoj je sedam hrvatskih i sedam slovenskih tvrtki održalo cjelodnevne sastanke s nazočnim regionalnim i međunarodnim ulagačima.

Među njima 24 investicijska društva i banke, te 48 analitičara odnosno ulagatelja iz Hrvatske, Slovenije, Danske, Finske i Velike Britanije. Zagrebačkoj burzi je ovo prva zajednička konferencija, dok Ljubljanska već ima iskustva u tome.

Na Zagrebačkoj burzi već se dulje vrijeme uočava izostanak ulaganja, a velik poticaj tome trebala bi dati država kroz odluku da neku državnu tvrtku privatizairala izlistavanjem dionica na burzi.

Slovenija je kasnila s privatizacijom, ali je isto tako dobila odredbu od Europske komisije da je ubrza, pa tamo se tek čeka veliki val privatizacija što će dodatno oživjeti tamošnje tržište kapitala. Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić nada se kako će se to dogoditi i kod nas.

- Za sada smo s državom imali samo načelne razgovore oko moguće privatizacije državnih tvrtki na burzi, no za sada se nije ništa realiziralo – kaže Gažić. Ono što još uvijek sputava ulagače prema našem tržištu jesu i inače problemi koje zemlja ima, od strukturalnih reformi do spomenutog nedostatka privatizacije.

Gažić kaže kako je i problem što sve više kompanija, poput primjerice Croatia osiguranja, Zabe ili Ine imaju sve manji broj slobodnih dionica za trgovanje.

Upravo zato je i potrebno izlistavanje novih društava na tržištu. Analize i pokazuje da društva koja su smanjila državni udjel u vlasništvu imaju bolju valuaciju, a izlistavanjem tvrtki na burzi smanjuje se i ovisnost o bankarskom sektoru. Predstavljajući dvije ekonomije, vidljivo je da je Slovenija izašla iz krize i ima pozitivan BDP, nezaposlenost pada, a izvoz raste. Ono što privlači ulagače na tamošnje tržište jesu dobre dividende, predstojeće privatizacije, od kojih su najizvjesnije Telekoma Slovenije, Žita, Aerodroma Ljubljane i Cinkarne Celje, te dobra valuacija kompanija.

>>'Samo nova izdanja dionica vratit će na tržište likvidnost'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije