Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE KUNE

Za trećinu smanjene kvote za izlov tune

tuna
Foto: AFP
1/2
16.11.2009.
u 13:39

Kvota od 13.500 umjesto 19.950 tona i smanjenje sezone lova za mjesec dana još uvijek je nedovoljna mjera, tvrde ekološki aktivisti i traže potpunu zabrane lova na tune.

Dok se grupe za zaštitu okoliša nadaju da će iduće godine uspjeti uvrstiti plavu tunu na popis CITES (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama), što bi značilo da je zabranjeno trgovati tunom, 48-člani ICCAT (Međunarodna komisija za očuvanje atlantske tune) pokušava smanjenjem kvota za trećinu i skraćivanjem sezone lova za mjesec dana doprinijeti očuvanju te ugrožene vrste. Dogovor o smanjenju kvote i skraćenju sezone postignut je nakon jednotjednog vijećanja u nedjelju na sastanku u brazilskom gradu Recifeu.

Borci za okoliš su također protiv uzgajališta tuna, jer smatraju da se time ograničava rasplod te vrste, čiji se broj u istočnom Atlantskom oceanu smanjio za 72 posto, a u zapadnom Atlantskom oceanu za čak 82 posto; od početka intenzivnoga komercijalnog ribolova do danas, broj tuna u Atlantskom oceanu smanjen je na 15 posto nekadašnje. No, Španjolska, Italija, Francuska, Cipar, Grčka i Malta žestoko se protive daljnjem smanjenju kvota, a u Japanu, gdje je tunjevina glavni sastojak popularnog sushija, veće tune na ribljim tržnicama poput Tsukuje u Tokiju prodaju se i za 100-150 tisuća dolara.

Hoće li toplokrvna riba, koja je i za Hrvatsku toliko bitna da se nalazi na kovanici od dvije kune, preživjeti daljnji izlov? Fabio Hazin, predsjedavajući ICCAT-a, smatra da će nove mjere biti dostatne, dok Francois Provost iz Greenpeaceove službe za oceane tvrdi da je potpuna zabrana međunarodne trgovine tunom jedini način da se ta vrsta spasi od sigurnog izumiranja.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:05 16.11.2009.

Mi o tme uopce ne trebamo brinuti. Italijani nam ionako pokradu gotovo svu ribu u Jadranu bez ikakvog protesta s nase strane ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije