Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb business summit

Za rast investicija je neophodan dijalog Vlade i gradova

Zagreb business summit
Foto: ''
22.09.2014.
u 16:46

Ministarstva nisu dostupna, gradovi presiromašni ili netransparentni...

Najava početka dvije milijarde kuna vrijedne energetske obnove Donjega grada u Zagrebu, zatim najava izrade metropolitan zona za četiri najveća grada u Hrvatskoj i dolazak delegacije poduzetnika iz Pekinga zainteresiranih za investiranje u Novsku prvi su rezultati Zagreb business summita. Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma, kaže da je zadovoljna što su uspjeli dovesti predsjednika, ministre, ravnatelje agencija i zavoda, župane, gradonačelnike, direktore poslovnih zona i inkubatora, čelnike gradskih uprava, sindikate, predstavnike civilnog društva, investitore i konzultante.

Pozitivne reakcije

– Od svih komponenti BDP-a pad investicija od 38,3 posto najviše je pridonio recesiji i to je ono što summit pokazuje da se može mijenjati kad se uspostavi dijalog između vlade i gradova, koji su danas generatori razvoja, te sve to predstavi investitorima – kaže Pavković.

Dodaje da su već primili pozitivne reakcije od predstavnika Rijeke, Velike Gorice i Sinja. Navodi da dolazak političke i poslovne delegacije iz Pekinga pokazuje da potencijala za poslove ima i pred stranim investitorima. No, dodaje isto tako da je okrugli stol na temu investicijske klime i odnosa društva prema investicijama, koji su organizirali Ministarstvo gospodarstva i Agencija za investicije i konkurentnost, ukazao na niz razloga zbog kojih je investicijska klima u Hrvatskoj problem.

– Iz Sinja su ukazali na to da im ministarstva nisu dostupna, iz Novske da su proračuni gradova presiromašni za sufinanciranje projekata EU, Udruga stranih investitora upozorila je na česte promjene poreznog sustava, predsjednik RH na nužnost fiskalne decentralizacije i regionalizacije, Zelena akcija na netransparentnost gradskih uprava, a iz Vlade su upozorili na nezainteresiranost gradova za prihvat novih znanja – kaže Pavković.

Navodi da im pozitivne reakcije sudionika na summit daju poticaj za daljnji razvoj te platforme.

Preobrazba Velesajma

– Ovo je bio veliki iskorak i za Zagrebački velesajam, koji se mijenja iz nekadašnjeg prodavača prostora u instituciju koja svojim znanjem i resursima istinski povezuje dijelove društva kojima treba sadržajnija i kvalitetnija komunikacija tako da je summit početak niza sličnih događanja – zaključuje Pavković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije