Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Za Petrokemiju interes pokazali Azoty, PPD, Ina, Janaf, HEP, Borealis, EBRD...

Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
26.09.2017.
u 16:35

PPD i Ina i ranije su iskazivale interes za ulazak u Petrokemiju na način da pretvore potraživanja u udjel, no to je odbijeno

Jedanaest je ponuda potencijalnih ulagača za dokapitalizaciju Petrokemije stiglo u petak. Na Zagrebačkoj burzi Petrokemija je u jučer objavila samo da je stiglo ‘nekoliko ponuda’, no još krajem prošlog tjedna na burzi u Varšavi poljski Azoty objavio je i službeno da je predao ponudu, a isto nam je potvrđeno i iz Ine.

Financijaši i realni sektor

– Ina je pisanim putem iskazala interes za udio u vlasništvu Petrokemije, a za podnošenje obvezujuće ponude potrebno je prethodno postići dogovor oko otvorenih pitanja vezanih uz ovaj proces – kažu u Ini. Neslužbeno se doznaje da su isto učinili domaći PPD, Ina, Janaf, HEP, tri mirovinska fonda, austrijski Borealis, EBRD i IFC, dio Svjetske banke. Riječ je o kombinaciji financijskih institucija i onih iz realnog sektora, a upravo će se takva kombinacija i formirati kada će se ići u predviđenu dokapitalizaciju od najmanje 450 milijuna kuna.

Primjerice, mirovinski fondovi nikako ne bi sami išli, nego zajedno s još nekim ulagačem iz realnog sektora. Plan je da se povećanje kapitala obavi do kraja godine, no prije toga potrebno je održati dvije skupštine. Na onoj izvanrednoj u listopadu donijeti će se odluka o smanjenju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića kumuliranih gubitaka od 339,3 milijuna kuna. Nakon toga sazvat će se nova skupština na kojoj se mora potvrditi i dokapitalizacija.

Temeljni kapital bi se smanjio na 42,9 milijuna kuna. Zatim će nominalni iznos redovne dionice s 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je ta vrijednost manja od nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, obavit će se spajanje dionica na način da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna.

Razgovori o koncernu

Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji ostaje nakon pokrića ukupnog društva prenijet će se u kapitalne rezerve. Kako je predviđeno planom, država bi ostavila udjel od 25 posto plus jedna dionica, a vjerojatno bi se to napravilo na način da državne tvrtke dobe taj udjel.

Načelno se razgovara i o formiranju koncerna, koji bi ušli u Petrokemiju. Kutinska kompanija već godinama preživljava, a zbog različitih otpora izostao je i interes strateških ulagača. Istodobno su se dugovi gomilali, pa je prema nekim podacima dug prema PPD-u oko 400 milijuna kuna, a nešto manji prema Ini. Te su kompanije i iskazivale interes za ulazak u Petrokemiju na način da pretvore potraživanja u udjel, no to nije bilo prihvaćeno. Ni sada proces nije tako zamišljen, ali nije isključen u drugom koraku.

Komentara 1

PR
propalismoFranjoskroz
17:02 26.09.2017.

i tako,pet godina kasnije,nakon što su Klaus i ekipa uhljeba iz sindikata skupa sa nekolicinom uhljeba iz razno raznih stranaka,gle čuda,nema veze lijevih i li desnih kad se uništava," uspješno" obranili Petrokemiju od zlih investitora.A cijena obrane direktno iznosi 1,22 milijarde kuna poreznih novaca,indirektno tko zna koliko.A čovjek se zapita,pa kolko su to oni radnih mjesta obranili.Eto 800,osamsto radnika MANJE u tih 5 godina.Bojim se da sada kada je dogorilo do jaja neće ostati više od 500.I to će uhljebi svih stranaka i sindikat proglasiti uspjehom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije