Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Za djecu štede Pčelica, ali i stambena štedionica i osiguranje Tigar Teo

goran gašparić
Foto: PR FOTO
05.11.2015.
u 10:32

Zagrebačka banka nudi više oblika štednje i ulaganja za djecu

P: Naša djevojčica ima šest mjeseci i željeli bismo odmah početi izdvajati za neku štednju na njezino ime. Možemo si priuštiti oko 200-tinjak kuna mjesečno; koji biste nam oblik štednje s tim iznosom preporučili?
Marko i Tea, Rijeka 

Odgovara Goran Gašparić,  direktor Centra za individualne klijente, Rijeka     

O: Zagrebačka banka nudi više oblika štednje i ulaganja za djecu. Ovisno o tome planirate li djetetu za koju godinu kupovati dječju sobu, dopuniti je radnim stolom i kompjutorom kad krene u školu ili su vam planovi dugoročni (za školovanje, stan jednog dana), trebali biste predvidjeti rok štednje. Kad odredite taj cilj, možete početi razmišljati o idealnom modelu štednje ili ulaganja. Dječja štednja Pčelica kunski je štedni račun po viđenju i može se otvoriti djeci do navršene 12. godine, uz dokumentaciju jednog roditelja kao zakonskog zastupnika ili skrbnika. Male štediše banka nagrađuje darom dobrodošlice i uključivanjem u sustav nagrađivanja prema kojem, nakon dostizanja određenog iznosa na računu, dijete ostvaruje pravo na nagradu. Kamata po viđenju za uloge na računima Pčelice iznosi 4% godišnje i fiksna je.

Uplate na račun moguće su u svim poslovnicama banke, e-zabom ili m-zabom te putem uređaja za polog i brojenje kovanica u sklopu pojedinih poslovnica. Podizanje novca s računa Pčelice moguće je isključivo u poslovnicama banke i to unutar mjesečnog limita od 10 tisuća kuna prema tumačenju Ministarstva socijalne politike i mladih. Usto, Zaba nudi i poklon bon Pčelica koji omogućava poklon uplate na štedni račun: može ga kupiti svatko – roditelji, bake, djedovi, kumovi, prijatelji i svi oni koji žele razveseliti dijete u posebnim prigodama. Iznos bona određuje osoba koja ga kupuje, a može se darovati djetetu koje već ima otvorenu Pčelicu, ali i onome koje će s poklonjenim bonom tek otvoriti štedni račun. Prodaje se u poslovnicama banke i putem e-zabe.

Za dijete možete štedjeti i u Prvoj stambenoj štedionici uz fiksnu kamatnu stopu od 3,25% za petogodišnju štednju u kunama i uz državna poticajna sredstva. To je namjenska štednja kojom se mogu, među ostalim, poboljšati i uvjeti stanovanja. Usto, svakoj bebi do 18. mjeseca, na čije ime je otvoren račun stambene štednje, PSŠ poklanja 100 kn štedne uplate. U našim poslovnicama također možete ugovoriti i Allianz dječje osiguranje Tigar Teo koje daje financijsku sigurnost djetetu u trenutku kada samostalno kreće u život. Polica osiguranja omogućava financijsku pomoć u slučajevima manjih ili većih nezgoda i bolesti djeteta tijekom odrastanja. Ako dijete završi sve razrede srednje škole s odličnim uspjehom, Allianz ga nagrađuje sa 5% ugovorene svote.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije