Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske šume

Vuletić: Manje novca, značilo bi i manje brige o šumama

Darko Vuletić
Patrik Macek
25.04.2010.
u 20:00

Odreknu li se oni dijela neporeznih nameta, dio novca za tzv. OKFŠ morati će se naći negdje drugdje

Uz lokalnu i područnu upravu, Hrvatske šume u državnom vlasništvu jedan su od potencijalno najvećih gubitaša premijerkinih gospodarskih mjera koje predviđaju smanjenje ili ukidanje neporeznih nameta. Oni bi mogli biti i predmet novih trzavica na relaciji HSS- HDZ, uveliko se spekulira.

Upitno poslovanje HŠ

Međutim, činjenica je da bi, smanje li im se neporezna davanja 25 posto, kako se najavljuje, Šume izgubile oko 120 milijuna prihoda godišnje. To nije zadržana dobit već bi u pitanje došlo dalje gospodarenje šumama i poslovanje same tvrtke, upozorava predsjednik uprave iz HSS-ovih redova Darko Vuletić. Šume se, naime, ne financiraju iz proračuna, niti prikupljene neporezne namete uplaćuju u državni proračun. Stoga, kaže on, valja napraviti analize po svakoj pojedinoj gospodarskoj mjeri - što će ona donijeti ili neće donijeti planiranom gospodarskom oporavku.

Zakonska je obveza da svi pravni subjekti u Hrvatskoj, osim obrtnika i fizičkih osoba - obveznika poreza na dobit, Šumama godišnje uplaćuju 0,07 posto ostvarenog prihoda. To znači da je oko 100.000 poduzeća Šumama u lanjskoj godini ukupno uplatilo 458,6 milijuna, od kojih je 30 do 40 milijuna još uvijek u postupku prisilne naplate. Čak i s dugovanjima posrnule drvne industrije od 380 milijuna kuna, Šume su, tvrdi Vuletić, lanjsku godinu s različitim uštedama završile s dobiti od 21 milijun kuna prije oporezivanja. No, odreknu li se dijela neporeznih nameta, sasvim je jasno da bi dio novca za tzv. OKFŠ (općekorisne funkcije šuma za koje dostatna sredstva nije moguće osigurati iz redovitog poslovanja) država u konačnici možda morala isfinancirati i iz vlastitog proračuna.

Namjenska sredstva

Prema riječima člana uprave Zdenka Podolara, riječ je o strogo namjenskom prikupljanju i zakonskom trošenju sredstava koje je redovito predmet nadzora mjerodavnih institucija. Iz neporeznog kolača Šumama, 5% se uplaćuje direktno na račun Vatrogasne zajednice, 20% Šumarskoj savjetodavnoj službi koja vodi računa o privatnim šumama, opažačkoj službi u sezoni.U OKFŠ spadaju, naime, radovi na zaštiti šuma, njihovoj biološkoj obnovi, gospodarenju šuma u kršu,šumskih prometnica...

- Manje novca automatski znači i manje kapaciteta na tim radovima - nedovoljno očuvanje šuma i potencijalnu opasnost. Samo dva velika požara u sezoni, mogli bi koštati i više od izdvajanja za OKFŠ - upozorava Vuletić. U posljednje tri godine više od 200 milijuna “neporeznih” kuna otišlo je i za razminiranje šuma, dok je u 20 godina napravljeno 4500 kilometara protupožarnih prosjeka. A dio “neporeznog” novca Šume i vrate - oko 45 milijuna kuna godišnje lokalnoj zajednici na ime šumskih doprinosa za eksploataciju šuma, a 25 posto vodnih doprinosa Hrvatskim vodama, iako su šume najveći pročistač voda.

Ključne riječi

Komentara 4

GG
ggad
09:08 26.04.2010.

čovjek samo hoće reći da se ne smije rezati u resoru koji vodi HSS, to je za njih neprihvatljivo, svima drugima može ali njima nikako, njihova prava su na prvom mjestu a odgovornost na zadnjem, uostalom ako se njima uzmee siguran sam da će dotični zabranit drveću da proizvodi kisik

HR
hrušt
09:34 26.04.2010.

Pohvala administratoru što je obrisao poruke koje su vrijeđale dobar ukus. Jesmo li zaista toliko nepismeni koliko se može vidjeti na forumima i možemo li se barem malo kontrolirati kada je u pitanju vrijeđanje i omalovažavanje osoba iz javnog života.. A sve pod krinkom anonimnosti!

MA
Macaktom
23:06 25.04.2010.

Trenutno troše koliko mogu dobiti kada budu dobili manje trošiti će manje a šume će ionako rasti. jedino će se kupovati manje luksuznih vozila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije