Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WERKOS GRUPA

Voće će se prerađivati u novom pogonu vrijednom 35 milijuna kn

werkos (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
12.10.2013.
u 17:00

Kapacitet je objekta 2700 tona, a u sezoni će u njemu trebati do 30 novih radnika

Voće će od sada pakirati, čuvati i \"pretvarati\" u sok u novim pogonima. Objekt za preradu i skladištenje voća Grupe Werkos, vrijedan 35 milijuna kuna, otvorio je svoja vrata u baranjskim Kneževim Vinogradima. Jedna je to, istaknuto je, od najvećih poljoprivrednih investicija u Slavoniji i Baranji.

- Kapacitet je objekta 2700 tona, a u sezoni će u njemu trebati do 30 novih radnika – naveo je Nikola Velicki, direktor Baranjskih voćnjaka, tvrtke u sustavu Werkos grupe. Izgrađeni su komora za dugotrajno skladištenje, pogon za preradu voća u sok, kao i prostorije za pripremu, sortiranje i pakiranje voća. Projekt je sufinanciran iz fondova EU s 11,2 milijuna kuna, a na natječaju je ocijenjen, ponosni su u tvrtki, s maksimalnih 100 bodova. Werkos Grupa zapošljava i do 400 djelatnika. Baranjski voćnjaci proizvode jabuke, breskve i nektarine te imaju rasadnik voćnih sadnica.

- Izvoz sadnica u Belgiju, Nizozemsku i Italiju pokazao nam je kako nećemo biti samo prolaznici u ovom poslu. Na jabukama koje smo zasadili prije dvije i pol godine imamo prinos od 70 tona po hektaru – naveo je Veliciki. Izrasli su, dodao je, u jednog od lidera rasadništva i voćarstva u Hrvatskoj i regiji.

- Hoćemo li se dalje širiti, to ne ovisi o našim ambicijama, nego o tome da budemo dovoljno pametni i prepoznamo impuls tržišta. Širenje će, po tome, biti neminovno – kazao je.

Objekt je otvorio i njime prošetao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Iako je bio najavljen, kolega mu Gordan Maras nije stigao u Baranju.

- Bilježimo pozitivan trend u poljoprivrednoj proizvodnji posljednja dva kvartala, od 0,2 ili 0,3 posto. Nije puno, ali je porast – optimističan je Jakovina.

>> Propadaju voćari: Ne daju li jabuke za 2 kn, trgovci im prijete uvozom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije