Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizici

Vlasnici PBZ-a i Zabe dva koraka do razine smeća

privredna banka zagreb,pbz
Marko Prpić/PIXSELL
18.07.2012.
u 07:00

Po principu spojenih posuda, rejting banaka usko je vezan uz rejting države, kod nas su banke još u malom plusu

Nakon što su srezali rejting Italije tek za dva koraka iznad razine koja daje mogućnost dugoročnog zaduživanja, kreditna kuća Moodys podigla je cijenu novca i za deset talijanskih banaka, među kojima su i vlasnici Zagrebačke i Privredne banke Zagreb.

Po principu spojenih posuda, pad rejtinga svake države prate i korekcije i za njezine najveće financijske institucije. Agencija je srušila rejting deset banaka, uključujući vodeće Intesu i UniCredit jer nije sigurna da im vlada može priskočiti u pomoć nađu li se u još većim nevoljama. Talijanske su banke tradicionalno okrenute nacionalnom gospodarstvu gdje bilježe velike gubitke, a značajno su kupovale i državne dužničke papire pa su jako ovisne o stanju u javnim financijama. Italija i dalje trpi pad BDP-a i rast nezaposlenosti pa se vjeruje da neće ispuniti planirano smanjenje javnog duga. Rejting agencije slično reagiraju i u Hrvatskoj, s tim što je rejting vodećih banaka u RH nešto bolji od državnog jer se vjeruje da je bankarski sustav stabilan i otporan na rizike.

Dosad su i Zagrebačka i Privredna banka Zagreb amortizirale prenošenje talijanskih nevolja na domaći teren pa se često smanjenje talijanskog rejtinga nije održavalo na njihovu poziciju kod investitora. Puno veći udarac domaćem bankarskom sustavu bio bi pad hrvatskog rejtinga na razinu “smeća”, no nema jamstva da se problemi koje imaju banke majke iz Italije neće odraziti na njihovu poziciju na tržištu. Nova ocjena stanja u Hrvatskoj najavljena je za rujan.

Komentara 4

OB
-obrisani-
07:35 18.07.2012.

PBZ i Zaba oduvijek su smeće za obične građane,pravi lihvari. Ne bi mi bilo žao da sutra propadnu. Amen.

DU
Deleted user
08:02 18.07.2012.

niti jedne riječi o tome što će poduzeti novi guverner. valjda on treba prvo otići po mišljenje kod rohatinskoj, a rohatinski po mišljenje baš u ove banke.

ZB
zbuniceva
10:47 18.07.2012.

Eh da mi je na 5 minuta vidjeti bilance 5 najvecih 'stranih' nasih banaka samo da pogledamo pod koliko eura vode sve te propale shopping centre i ostale danas bezvrijedne mega nekretnine. irski model ante portas, neznam ko ce nass spasiti jer se sami sigurno necemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije