Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlada prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike 2010. do 2012.

vlada
Mišo Lišanin
22.09.2009.
u 14:10

Ivan Šuker rekao je kako su tri glavna utjecaja na hrvatsko gospodarstvo smanjenje izvozne potražnje, pogoršanje uvjeta na međunarodnom fiskalnom tržištu te širenje pesimizma u sferi ekonomskih očekivanja.

ZAGREB - Vlada je svoju današnju sjednicu započela osvrtom na Dan borbe protiv nasilja u obitelji, pri čemu je premijerka Jadranka Kosor izrazila potporu nastojanjima svih tijela u borbi protiv nasilja nad ženama. - Statistike govore kako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 616 kaznenih djela nasilnog ponašanja u obitelji od čega su u 75 posto slučajeva žrtve bile žene - istaknula je Kosor.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac nadovezao se kako je uz nasilje u obitelji sve više primjera govora mržnje, posebno u javnim medijima i pozvao je na snažnije djelovanje protiv promotora govora mržnje. - Svjedoci smo agresivnih napada nekih novih likova poput nedavne verbalne polucije gradonačelnika drugog po veličini grada u Hrvatskoj, i to se mora spriječiti efikasnijim djelovanjem nadležnih institucija - rekao je Uzelac.

U službenom je dijelu sjednice Vlada prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike 2010. do 2012. godine, pri čemu je ministar financija Ivan Šuker rekao kako su tri glavna utjecaja na hrvatsko gospodarstvo smanjenje izvozne potražnje, pogoršanje uvjeta na međunarodnom fiskalnom tržištu te širenje pesimizma u sferi ekonomskih očekivanja.

- Unatoč tome ove se godine očekuje pad BDP-a u visini od pet posto, dok će iduće godine on rasti između 0 i 0,5 posto, 2011. godine tri posto te 2012. godine 3,5 posto. Inflacija će cijelo vrijeme biti na razini  od tri posto - rekao je Šuker. Dodao je i kako je dogovoreno da rashodi iduće godine budu 151,7 milijuna kuna manji nego ove godine te kako je 87,2 posto proračuna odnosno 99,2 milijarde kuna proračuna za iduću godinu već zadano tzv. pravima, a za razvojni dio ostaje 14 milijardi kuna.

Premijerka Kosor ovu je točku zaključila riječima kako je deblokada pregovora s EU donijela neke nove "vjetrove" koji će se odraziti i na gospodarsko stanje.

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke čime sve vrste dohodaka sada podliježu posebnom porezu. Ovaj će se zakon provoditi od 1. 10. ove godine do 28. 2. 2011. godine.

Prihvaćen je i prijedlog strategije razvoja unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru, zakonski prijedlog o GMO-u te nacrt prijedloga zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

Vlada je usvojila i izvješće o provedbi mjera Nacionalne populacijske politike za 2007. i 2008. godinu, izvješće o provedbi operativnog plana za suzbijanje trgovine ljudima te izvješće inspekcije o zaštiti okoliša za proteklu godinu. 

Ključne riječi

Komentara 19

CA
calif
16:21 22.09.2009.

debeljko nas šarmira pametnim izrekama punim brojki koje izgleda mogu značiti sve i svašta. \"151,7 milijuna kuna manji rashodi u idućoj godini\" meni zvuči kao neuspjeh u startu jer se taj iznos trebao kretati oko nekoliko milijardi. ovak ispada da se nebu niš mjenjalo. vuk kožu mjenja ali čud nikad. eto.

DU
Deleted user
16:21 22.09.2009.

Citam tjednima ekonomsku strategiju SDP-a, HNS-a i IDS-a, to je genijalno, iz krize samo za tri mjeseca, a mozda i prije, povisit ce socijalna davanja, bolovanja, zaposlti 200.000 nezaposlenih, stvarno treba izaci na ulice i ove nesposobne smijeniti!!!!! cudno da ih ta glupa raja ne slijedi???

PI
Pippo9
14:29 22.09.2009.

Koliko god bili osporavani od nekih,vlada radi dobro posao,i smjernice i strategije su kvalitetne,i realno igh je ocekivati da se pocnu realizirati u iducim mjesecima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije