Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
632 vjerovnika

Vjerovnici potražuju 245 milijuna kuna od Transadrije u stečaju

'27.12.2010. Rijeka - Zgrada Transadrije. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
16.11.2011.
u 10:00

Radnici Transadrije, njih 170, u prvom su isplatnom redu i sigurno će naplatiti svojih oko 30 milijuna kuna potraživanja

Čak 632 vjerovnika potražuju ukupno 245 milijuna kuna od Transadrije u stečaju, objavio je stečajni upravitelj Zdravko Čupković na izvještajnom ročištu u utorak u Rijeci. Nakon što je sredinom rujna pokrenut stečaj nad nekadašnjim špediterskim divom, Transadrijom iz Rijeke, upućen je poziv za iskazivanje potraživanja prema toj tvrtki.

Nova ispostava

Kako objašnjava stečajni upravitelj, prijavljeno je 245 milijuna kuna tražbina, od čega su priznata 184 milijuna. Kako se ukupna imovina Transadrije procjenjuje na 170 milijuna kuna, očekuje se da će gotovo svi vjerovnici biti namireni. To se prije svega odnosi na radnike, njih 170, koji su s potraživanjima od 30-ak milijuna kuna u prvom isplatnom redu. Stečajni upravitelj Čupković očekuje da će tvrtka u idućem razdoblju uspjeti stabilizirati poslovanje zahvaljujući ponovnom dobivanju špediterskih licencija. Transadria u koncesiji ima osam ispostava na graničnim prijelazima, a u procesu je dobivanja još jedne na granici s BiH. Ukupna potraživanja prema toj riječkoj tvrtki u konačnici su znatno veća nego što se to procjenjivalo prilikom pokretanja stečaja. Sindikat pomoraca Hrvatske početkom rujna procijenio je dugovanja Transadrije na 70-ak milijuna kuna. Osim radnika, veći su vjerovnici banke, korisnici usluga i Porezna uprava. Zbog krize poslovanja, ova je špediterska kompanija početkom godine ostala bez carinskih ovlasti, što im je drastično smanjilo ionako loše prihode. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvaren je prihod od 11,74 milijuna kuna, što je bio pad od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Transadria je, prema nekim procjenama, vrijedila gotovo 50 milijuna eura. No, danas je većina te imovine samo fiktivna.

Zainteresirani za udjele

Sindikalisti upozoravaju da, unatoč tome, na dvije stavke treba obratiti pozornost. Jedna su udjeli u šibenskoj Luci, u kojoj Transadria ima 50 posto udjela. S obzirom na to da je riječ o uspješnom poduzeću od državnog značaja, ti bi udjeli u slučaju prodaje vjerojatno bili brzo prodani. Još dok su postojale šanse za nastavak rada, javljali su se ponuđači koji su htjeli otkupiti te udjele i tako Transadriji ubrizgati injekciju od desetak milijuna kuna. Druga stvar na koju treba posebno obratiti pozornost jesu povezane tvrtke kćeri – posebno Trans RI. Riječ je o tvrtki osnovanoj prije nekoliko godina kao nositelju propalih projekata gradnje poslovnog centra u Rijeci.

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:11 16.11.2011.

To je vec odavno uhodani mafijaski i trik, a vecernji se kao i svaki put cudi ko pura dreku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije