Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj 'Pokreni nešto svoje'

Više od pola milijuna kuna za sedam najboljih hrvatskih projekata

Pokreni nešto svoje
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/5
02.03.2019.
u 10:34

Voljeti ono što radiš, biti prepoznat u društvu jer radiš dobru stvar koja svima koristi san je mnogima. Međutim, da bi uspio u onome što voliš, kažu da moraš imati nadljudsku volju, želju i snagu da ne posustaneš pred svakodnevnim preprekama (a kod nas ih je mnogo)

Da se snovi ostvaruju i u Hrvatskoj, potvrđuju dobitnici razvojnog programa “Pokreni nešto svoje”. Naime, ove je godine sedam najboljih timova nagrađeno financijskoj potporom, svaki po 72.000 kuna, promocijom i kontinuiranim šestomjesečnim poslovnim savjetovanjem za razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa tijekom sljedećih šest mjeseci.

- Mnogi napuštaju stalna radna mjesta, ulaze u nešto nesigurno, ali uzbudljivo. Realni smo u pogledu da nam financije svima trebaju. Zato pozdravljam programe poput ovoga koji nam olakšavaju te prve korake - izjavila je Sandra Bortek, suosnivačica startupa Adventure Donkey koja stoji iza aplikacije SightRun, namijenjena turistima trkačima. Za turističke destinacije izrađuju posebne audioture koje kombiniraju trčanje s razgledavanjem.

- Novac koji smo dobili ulažemo u unapređenje naše aplikacije - kaže Sandra, s kojom se slaže i Tihana Petričević, koja sa svojom ekipom radi na Siver Monitoru, sustavu za praćenje zdravstvenog stanja kod starijih osoba koje žive same.

- To je zapravo pametna narukvica koja prikuplja biometrijske podatke, a prate se krvni tlak, otkucaji srca, padovi, mobilnost, uz uključen sustav alarmiranja. Podaci se spremaju u sustav gdje se analiziraju te kasnije šalju na uvid ovlaštenim zdravstvenim stručnjacima i članovima obitelji. Ova nagrada nam puno znači jer ćemo sve usmjeriti na daljnji razvoj aplikacije – istaknula je Tihana.

Razvojni program “Pokreni nešto svoje” skrojen je po mjeri poduzetnika početnika i mikropoduzeća, kojima pomaže na početku i u razvoju poslovanja. Program je namijenjen budućim ili postojećim društvenim poduzećima, inovativnim startupima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom ili poduzetničkom idejom koja će pozitivno utjecati na društvo ili okoliš. Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe, jednog od pokretača ovog programa potpore, kaže da je iskustvo prethodnih natječaja pokazalo kako je baš korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja pa da su sad dodatan fokus stavili upravo na jačanje savjetodavnog dijela potpore.

- Iznimno smo ponosni što treću godinu zaredom podupiremo mikropoduzetništvo u Hrvatskoj te doprinosimo razvoju inovativnih i kreativnih ideja i projekata, ali i poticanju poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Koliko je to važno, osobito smo svjesni danas, kada i sami prolazimo kroz potpunu transformaciju poslovanja te značajno ulažemo u istraživanje i razvoj novih proizvoda. Uvjereni smo da program ‘Pokreni nešto svoje’ ima potencijala za daljnji rast i razvoj. Kroz njega želimo nastaviti pružati financijsku i savjetodavnu potporu što većem broju kvalitetnih projekata, njihovu uspješnom razvoju poslovanja te održivosti. Dosadašnji interes poduzetnika za program potvrđuje da smo na pravom putu, ali i da se program kao takav profilirao te postao prepoznatljiv i relevantan, što nam je posebno drago - rekla je Dijana Najjar iz tvrtke Philip Morris Zagreb. Predstavnici ACT Grupe i tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o. bili su ti koji su u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER objavili dobitnike potpore trećeg natječaja „Pokreni nešto svoje“, zajedničkog programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj.

DOBITNICI

Adventure Donkey j.d.o.o. (Zagreb) SightRun je aplikacija namijenjena turistima trkačima, a razvili su je trkači koji vole putovati.

APEA, obrt za edukaciju, promidžbu i proizvodnju (Koprivnica) Adventures of ECO je podučavanje ekološke pismenosti za školski uzrast.

Beyond Seen Screen d.o.o. (Zagreb) ExRey je nešto poput video Shazama i omogućava gledateljima videosadržaja da na brz i jednostavan način dođu do dodatnih informacija vezanih uz sadržaj koji gledaju.

Buzdovan j.d.o.o. (Zagreb) Buzdovan, prvi hrvatski craft cider, lokalni je proizvod dobiven samo od domaćih ručno branih jabuka.

CircuitMess d.o.o. (Karlovac) MAKERphone SNAP je novi model postojećeg uređaja MAKERphone, ovaj put namijenjen mlađoj populaciji. Krajnji cilj projekta je zainteresirati što veći broj djece za STEM područje.

Silver technologies d.o.o. (Zagreb) Silver Monitor je sustav za praćenje zdravstvenog stanja kod starijih osoba koje žive same.

Veverec 91 d.o.o. (Oroslavje) Park znanosti na zabavan način približava znanost svim dobnim skupinama, ponajviše najmlađima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije