Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija

Vipnet razminirava najviši vrh Velebita

vipnet 4
vl
15.10.2010.
u 10:13

Vipnet je do sada ukupno donirao 9,2 milijuna kuna za razminiranje Hrvatske.

Vipnetovu donaciju za razminiranje dijela Parka prirode Velebit uručio je jučer Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta, ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Otu Jungwirthu u pratnji članova Hrvatske gorske službe spašavanja, na najvišoj točki Velebita – dijelu Vaganskog vrha koji će biti razminiran ovom donacijom. Ukupna je vrijednost ovogodišnjeg projekta razminiranja, koji Vipnet sustavno provodi od 2002. godine, 700.000 kuna i odvijat će se u nekoliko faza.

 Područje koje će biti razminirano uključuje turističke i planinarske staze te putove za protupožarnu zaštitu u sklopu Nacionalnog parka Paklenica, koji godišnje broji više od 100 tisuća posjetitelja i predstavlja važno područje za razvoj planinskog turizma. Cjelokupni projekt razminiranja dijela Vaganskog vrha provest će se u nekoliko faza, a čišćenje ovog područja od mina pomoći će očuvanju biološke raznolikosti Velebita, jedinstvenog rezervata biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Na Velebitu je još uvijek 30 četvornih kilometara minski sumnjivih područja što predstavlja veliku opasnost lokalnom stanovništvu i brojnim izletnicima.

 Pri uručenju donacije, Vipnet je organizirao izložbu radova djece iz Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića na temu razminiranja Velebita i opasnosti od mina, oslikanih na podlozi od prirodnog materijala, a najbolje ocijenjeni rad simbolično je postavljen u blizini razminiranog područja. Ove godine u projekt se uključila i gospićka gorska služba spašavanja koji su za djecu izveli pokaznu vježbu spašavanja na planini. GSS-u je kao dobrovoljnoj humanitarnoj službi specijaliziranoj za spašavanje u nepristupačnim područjima, razminiranje Hrvatske od izuzetne važnosti. Samo u proteklih godinu dana u Vipovoj mreži bilo je oko 98 tisuća poziva prema broju hitne službe 112. Osim toga, Vipnetovi djelatnici aktivno sudjeluju u otkrivanju lokaliteta unesrećenih osoba na nepristupačnim područjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije