Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna ponuda dionica

Velebit osiguranje na IPO-u prikuplja 22 milijuna kuna

Kulić
Pixsell
13.06.2011.
u 19:25

HANFA je odobrila Velebit osiguranju povećanje kapitala javnom emisijom 220.000 novih dionica, nominalne vrijednosti 100 kuna

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Velebit osiguranju povećanje kapitala javnom emisijom 220.000 novih dionica, nominalne vrijednosti 100 kuna, odnosno najviše 22 milijuna kuna. Upis dionica obavljat će se u dva kruga s time da će postojeći dioničari imati pravo prvi iskazati interes, obavijestili su iz Velebit osiguranja u ponedjeljak Zagrebačku burzu.

Prvi krug počinje u utorak 14. lipnja i traje 14 dana, do 27. lipnja 2011., a pravo upisa novih dionica imaju postojeći dioničari Velebit osiguranja. Drugi krug namijenjen je svim pravnim osobama, poduzetnicima i građanima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Upis preostalih dionica trajat će tri dana od dana javnog poziva na upis dionica u drugom krugu.

Temeljni kapital Velebit osiguranja trenutačno iznosi 77 milijuna kuna te, ako se upišu sve nove dionice ponuđene na IPO-u, povećat će se na 99 milijuna kuna. U Velebitu smatraju će IPO biti uspješan prikupe li i 11 milijuna kuna svježeg kapitala.

Većinski vlasnik Velebita je slovenski osiguravatelj Sava koji kroz društvo Velebit usluge drži više od polovice vlasništva. Velebit osiguranje drži manje od jedan posto hrvatskog tržišta. U Velebit osiguranju ističu da od svog osnutka bilježe značajne stope rasta. U 2010. godini ostvarili su 62,33 milijuna kuna bruto zaračunate premije što je 20 posto više u odnosu na 2009.

Najveći rast ostvarili su u obveznom osiguranju od autoodgovornosti, 7,625 milijuna kuna, odnosno 25% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje te u imovinskim osiguranjima, 1,231 milijuna kuna, odnosno porasli su 24%. Ukupni neto prihodi porasli su za 11,578 milijuna kuna u odnosu na 2009. godinu, odnosno 29%.

U prvom tromjesečju 2011.godine ostvareno je 6% više bruto zaračunate premije u odnosu na isto prethodno razdoblje, odnosno 18%-tni rast neto zarađene premije. Bruto nastale štete (likvidirane te rezervacije za prijavljene nastale štete kao i nastale a neprijavljene štete) porasle su 27%, odnosno nakon udjela reosiguravatelja 25%.

U Velebitu ističu da se financiraju isključivo emisijom dionica dok ne započnu generirati pozitivne financijske rezultate.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:28 15.06.2011.

hehehehehehe jos jedni koji povecavaju \"temeljni kapital\" heheheehehehehehe, preneseno na hrvatski: kad vi nemate nikaj v zepu, onda morate povecat \"temeljni\" kapital heheehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije