Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Uspjeli smo uštedjeti 100 mil. kn u krizi, ali ne na štetu zaposlenika

Zdravko Zrinušić
Davor Višnjić/PIXSELL
11.05.2011.
u 15:27

Predsjednik uprave Croatia osiguranja, nakon prve godine na čelu najvećeg domaćeg osiguravatelja, govori o poslovanju tvrtke: u prva tri mjeseca ostvarili su 34,9 posto veću bruto dobit

U odnosu na tržište, Croatia osiguranje u prvom je kvartalu imalo dvostruko veći premijski rast, u osiguranju života brojka je još bolja. Nakon što su godinama ostvarivali mlake rezultate i gubili tržišni udio, o preporođenom poslovanju razgovarali smo s čelnikom tvrtke Zdravkom Zrinušićem, godinama glavnim inspektorom Financijske policije, koji je u CO došao s mjesta zamjenika predsjednika uprave Štedbanke.

Nakon objave tromjesečnih rezultata, opet ste "na konju". Dobit je rasla za trećinu, ponovno ste prvi u životnim osiguranjima, a kriza oko vas još traje...

Dobri poslovni pokazatelji u prvom kvartalu 2011. rezultat su dobrog rada i poslovne strategije koju provodimo već dulje od godinu dana. Okretanje prodaji, ali i znatno smanjenje troškova gdje god je to moguće sada pokazuju rezultate u bilancama društva.

 

Uštedjeli 100 mil. kn

Svi se stručnjaci slažu da bi osiguranja u Hrvatskoj trebala rasti na zamašnjaku osiguranja života. No, premija po stanovniku ispod je svih europskih standarda, a police su se u krizi nerijetko raskidale...

Situacija u životnim osiguranjima posljedica je svjetske gospodarske krize i njezina utjecaja na stanje u našem gospodarstvu, rasta nezaposlenosti i općenito standarda građana. Međutim, oporavkom gospodarstva neizbježno će se sve to bitno mijenjati i mi očekujemo pravi zamašnjak u idućih pet-šest godina. Nemojmo zaboraviti da su životna osiguranja prije krize rasla i 15 posto godišnje, što govori da interes postoji, sada se samo trebaju poklopiti i ostali makroekonomski uvjeti.

Osiguravatelji vode rasprave o slabom poznavanju osiguranja među građanima. Tko je kriv za to? Zar ne biste vi trebali poraditi na upoznavanju javnosti sa smislom svojih proizvoda?

Apsolutno se slažem da su osiguravatelji ponajviše krivi za needuciranost građana o pitanju osiguranja. Tu će ključnu ulogu u budućnosti odigrati strukovna udruženja poput Hrvatskog ureda za osiguranje i Udruženja osiguravatelja pri HGK. Moramo se ugledati na bankarsku industriju i izraditi sustav edukacije građana na svim razinama, od javnih tribina i predavanja, do korištenja marketinških alata u svrhu edukacije. Ako ne poradimo mi iz industrije na podizanju razine svijesti i kulture osiguranja, nitko to neće učiniti za nas.

Kako ste i koliko štedjeli u krizi? Jeste li rezali plaće, prava i broj zaposlenih? Imate li višak radnika?

U posljednjih godinu dana, ponajviše rezanjem neproduktivnih troškova i marketinških budžeta, ostvarili smo uštede veće od 100 milijuna kuna. Nisu bile na štetu zaposlenika, čime smo i u ovim teškim gospodarskim vremenima ostali jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Naravno, uvažavajući mjere Vlade o mjerama štednje u državnim tvrtkama, i mi smo smanjili plaće svih rukovodnih djelatnika. Što se tiče broja djelatnika, u 2010. godini proveli smo program zbrinjavanja viška radnika koji se nastavlja i ove godine.

Potpore smanjili 60%

Donedavno je CO imao obilje sponzorstava i donacija. Koliko ste sad široke ruke? Što je s Dinamom?

Praksa dodjeljivanja velikih iznosa za sponzorstva i donacije jednostavno je bila neodrživa. Stoga smo u 2010. i 2011., zbog utjecaja ekonomske krize na poslovanje i prije svega promjene poslovne politike, iznose za financijske potpore smanjili više od 60 posto, a trend smanjenja će se nastaviti. Ugovor s Dinamom je istekao i nismo ga produljili. Primjer kako ćemo ubuduće provoditi društveno odgovorne programe jest i naš zadnji projekt dodjeljivanja financijskih potpora – Prijatelj. Maksimalan iznos po projektu je 50.000 kuna, a ukupno ćemo donirati nešto više od milijun kuna.

Što je s poslovanjem u regiji? Rastu li tržišni udjeli?

Situacija je u zemljama regije gotovo ista kao i kod nas. Kriza je zaustavila razvoj osiguravateljne branše. Ali to ne znači da naše tvrtke ne posluju dobro. Naprotiv, na kraju ožujka 2011. Grupa Croatia osiguranje zabilježila je povećanje ukupne zaračunate premije 2,1 posto, za 22 milijuna kuna, na ukupno 1,09 mlrd. kuna. Sve naše tvrtke u regiji imaju stabilan rast i polako osvajaju tržišni udio.

Smatrate li da možete zaustaviti pad u Hrvatskoj?

Pad tržišnog udjela posljedica je razvoja tržišta i goleme konkurencije među osiguravateljima u Hrvatskoj, ali i pasivnosti i ponekad nedovoljne fleksibilnosti velikog sustava kao što je Croatia osiguranje. No, imati udio veći od 30 posto u nekoj od industrija s razvijenim tržištem gotovo je nezamislivo u Europi, pa i u svijetu.

Donedavno ugledni menadžeri završavaju iza rešetaka. Svrstava li se netko od uhićenih među vaše osiguranike od odgovornosti?

Policama profesionalne odgovornosti menadžera nisu pokrivene štete prouzročene kaznenim djelom.

Jeste li nezadovoljni slabim rastom zdravstvenog osiguranja? Je li tržište nezrelo za njegov puni zamah?

Privatno zdravstveno osiguranje, svidjelo se to nekima ili ne, posao je budućnosti i naša realnost. Posljednji podaci govore da smo u travnju ove godine policirali više premije nego u travnju 2010. godine. Croatia zdravstveno osiguranje i dalje je po zaračunatoj premiji lider na tržištu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. U prva tri mjeseca ostvareno je 80 posto godišnje planirane bruto dobiti i to su rezultati koji ohrabruju.

Mnogi su najavljivali lančana propadanja osiguranja u krizi. No, nekako se pliva. A što se događa "ispod žita"?

Solvency II trebao bi stupiti na snagu 2013. godine i do tada će se znati pravo stanje kapitalnih zahtjeva i kapitalne izloženosti svih osiguravateljnih društava u Hrvatskoj.

Komentara 9

BA
baš
17:21 12.05.2011.

Evo čudotvoraca.

Avatar Glina74
Glina74
20:54 12.05.2011.

A pdijelili među sobom120 miliona i podižemo police za osiguranj jur smo u minusu

MM
Mladen Miletić
16:02 12.05.2011.

Uspjeli smo uštedjeti 100 mil. kn u krizi, ali ne na štetu zaposlenika , nego na štetu onih koji plačaju osiguranje a kada dođe vrijeme za isplatu štete; e onda štedimo kao umno bolesni ili kao svjetski prvaci u štednji !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije