Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATARI VS. OTKUPLJIVAČI

Urod pšenice rekordan, prosječna cijena od 0,94 kn/kg realna?

pšenica
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
1/3
15.07.2020.
u 19:30

Pšenice koja nije za ljudsku prehranu imamo 30%, pa premium klase, tzv. poboljšivača domaćeg brašna, treba uvesti još 100.000 t.

– Prinosi pšenice ove će godine biti najviši u posljednjih 20 godina, čak milijun umjesto očekivanih 750.000 tona, a prosječna cijena otkupa je 0,94 lipe za kilogram, svega 4 lipe manje od lanjske cijene, kad su prinosi bili za četvrtinu manji. Lani smo imali oko 5,5 t/ha, ove 7 tona, a kako tržišne cijene nisu ništa drugo do omjer ponude i potražnje, cijena koju nude otkupljivači i više je nego realna – kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, nakon što su se ratari obrušili na ovogodišnju nižu cijenu otkupa.

Drži kako će čak 600.000 t pšenice biti višak, s obzirom na to da se zbog enormnog uvoza kruha, peciva, tjestenine – čak i brašna – hrvatska potrošnja svela na oko 400.000 t. S visokim prinosima ratarima će se tako, smatra Barišić, isplatiti i nešto niža cijena, dok Hrvatsku, uvjerena je, čekaju problemi gdje će toliko pšenice izvesti – i na vrijeme, jer silose treba osloboditi i za skoru dobru berbu kukuruza.

– Talijani su preklani kupili 2/3 pšenice izvezene iz RH, lani 50%, a ove je godine ne trebaju zbog manje potrošnje i slabije turističke sezone u koroni – rekla je Barišić, ističući kako se prosječna cijena odnosi na treću klasu pšenice koje imamo 40%, dok prve klase imamo samo 10, a druge 20%.

Pšenice koja nije za ljudsku prehranu imamo 30%, pa premium klase, tzv. poboljšivača domaćeg brašna, treba uvesti još 100.000 t. Iz HPK su priopćili kako je žalosno da se cijena u RH, koja je jedna od najnižih u Europi, ali i regiji, opravdava nemogućnošću izvoza na vanjska tržišta, što je apsurdna izjava za državu koja ima problema u brojnim proizvodnjama i štetna je za domaće poljoprivrednike. Uvjereni su da otkupljivači namjerno manipuliraju podacima od oko 1 milijun tona, s ciljem dodatnog rušenja otkupne cijene.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
20:29 12.08.2020.

Ista autorica teksta, ovdje piše da ćemo uvoziti pšenicu, a drugi tekst da ćemo izvoziti pšenicu jer je izvrsno rodila. Ma bravo VL!

FF
febo.febic.71
06:06 16.07.2020.

Jedna štruca kruha 60 dkg 9,99 kuna za tu štrucu treba 40 dkg brašna

JU
jurajuric120
22:50 15.07.2020.

sve oko 1kn je relano. malo je veća ponuda od potražnje pa je pala cijena za par lipa. to je normalno na slobodnom tržištu. i dalje je zarada prilično dobra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije