Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VALUTNO TRŽIŠTE

Uragan Irma srušio vrijednost američke valute; za 1 euro plaća se 1,2 dolara

Dolar
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11.09.2017.
u 11:05

Predviđa se da će Irma stvoriti ukupnu štetu od čak 200 milijardi dolara, od kojih većinom na tlu SAD-a

Uragan Irma ojačao je euro u odnosu na dolar pa je odnos od 1,2 dolara za 1 euro zabilježen nekoliko mjeseci ranije nego se očekivalo. Iza brzog slabljenja dolara stoji strah tržišta od šteta koje će počiniti uragan Irma. Procjene analitičara govore o čak 200 milijardi dolara ukupnih šteta, uglavnom na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, odnosno na Floridi.

Zbog toga je dolar još u petak pao u odnosu na većinu svjetskih valuta. Skok vrijednosti eura u odnosu na dolar ubrzan je zbog uragana, ali se od početka godine kontinuirano bilježi. Euro je od početka godine u odnosu na dolar ojačao 14 posto i mnogi analitičari očekuju da će, ako ne bude intervencije, uskoro dodatno rasti. Upitno je koliko je rast vrijednosti europske valute dobar za samu ekonomiju jer europski proizvodi postaju sve skuplji američkim građanima, dok američki proizvodi postaju jeftiniji. Euro jača i u odnosu na funtu čime se djelomično zatvara i britansko tržište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije