Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procvat osiguravatelja

Uplate u životna osiguranja povećane za 18 milijuna kuna

'04.08.2006., Selska ulica, Zagreb - Zgrada Allianz osiguranja,  Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.02.2014.
u 17:00

Tržišna utakmica s cjenicima na autoosiguranjima nije se još ni zahuktala, a premija je već počela tonuti

Životna osiguranja u siječnju 2014. unijela su veliku živost u hrvatsku industriju osiguranja, u međugodišnjem razdoblju ostvarila su rast premije od 9,3 posto, što je učinak nezapamćen u posljednjih više od deset godina.Police životnih osiguranja nudi 16 osiguravatelja, njihova ukupna premija u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosila je 212,8 milijuna kuna, 18 milijuna kuna više nego u siječnju 2013.

Ipak minus od 1,8 posto

Na skupini neživotnih osiguranja premija je bila 658,9 milijuna kuna, manja je 4,8 posto naspram premije iz siječnja 2013. Na krilima premije životnih osiguranja konačan rezultat za svih 26 društava na godišnjoj razini zabilježio je minus od 1,8 posto, cijela industrija siječanj 2014. zaključila je sa 871,7 milijuna kuna. Allianz i ove godine ljestvicu na životnim osiguranjima nastavlja držati visoko, uz rast od 31 posto premiju je u godinu dana povećao za 11 milijuna kuna, na 47,2 milijuna. Drugo je Croatia osiguranje gdje je premija na životnim osiguranjima rasla 13,8 posto, na 40,2 milijuna kuna, a treća Uniqa koja je na životnim osiguranjima između dva siječnja ostvarila rast premije od 36,2 posto, na 9,7 milijuna.Preliminarni siječanjski podaci, koje po izvješćima društava objavljuje Hrvatski ured za osiguranje, otkrivaju neke detalje vezane uz obvezna osiguranja motornih vozila koji (ne)očekivano otvaraju dvojbe. Tržišna utakmica s liberaliziranim cjenicima na autoosiguranjima, odnosno individualno kreiranim policama nije se još ni zahuktala, a premija je već počela tonuti. U siječnju ove godine prema lanjskom siječnju manja je za gotovo osam milijuna kuna, dok je broj polica ugovorenih na autoosiguranjima veći za 2736.Zbog toga je i cijena pojedinačne prosječne police na autoosiguranjima pala sa 1653 kune, koliko je iznosila u siječnju 2013., na 1558 kuna u siječnju 2014.

Samo 266 novih auta

I direktor HUO-a Hrvoje Pauković upozorava da liberalizacija zapravo još nije ni počela budući da je nudi samo manja skupina društava, a premija je već počela padati.U siječnju je, iznosi, prodano svega 266 novih osobnih vozila više nego u istom mjesecu lani, dok se ostalo povećanje ugovorenog broja polica radi pojačanog nadzora policije vjerojatno odnosi na neosigurana vozila. Zabrinjava ga pad premije, što je posljedica tržišne utakmice koja ne traje ni pola godine i cjenika koji neka društva primjenjuju.

>> AZTN: nema prepreka Adrisovu preuzimanju Croatia osiguranja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije