Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadan vidošević:

Ulazak u EU treba iskoristiti za suradnju sa zemljama regije

'02.09.2009., Zagreb - Nadan Vidosevic, predsjednik HGK i predsjednik Uprave Krasa, nezavisni predsjednicki kandidat. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
12.06.2012.
u 17:21

Predsjednici gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije sastali su se u Zagrebu

Posljednjih su desetak godina primjenom zone slobodne trgovine te sporazuma CEFTA ostvareni vrlo dobri poslovni rezultati te je zabilježen rast robne razmjene i do 300 posto. Sadašnja je globalna kriza pogodila sve zemlje na isti način, uz neke posebnosti. Ulaskom Hrvatske u EU nastat će problem u prometu robe na tehničkoj razini u regiji. Problema bi moglo biti osobito u robnoj razmjeni Hrvatske i BiH, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na današnjem 19. susretu predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije u Zagrebu, na kojemu je bilo riječi o unapređenju regionalne suradnje u kontekstu ulaska RH u EU te njezinu izlasku iz CEFTA-e.

Vidošević je kazao da će se s komorske strane uložiti napor kako ne bi nastale i veće štete. Ulazak Hrvatske u EU treba biti most između Europe i regije te ga treba iskoristiti za unapređivanje međusobne suradnje.

Zadovoljni i malim koracima

– Iako nije izražen veliki optimizam, zadovoljni smo i malim koracima u ostvarivanju ciljeva – kazao je Vidošević dodavši kako su se informirali o vlastitim pozicijama te je važna činjenica da nitko ne može napraviti korak na račun drugoga. Potrebno je jačanje dijaloga s vlastitom vladom, ali i od vlada regije očekuje se kontinuirani dijalog.

Na tradicionalnom susretu vodećih ljudi gospodarskih komora regije, koji se organizira u kontinuitetu od 2001. godine, uz predsjednika HGK Nadana Vidoševića na skupu su bili i potpredsjednik Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa, predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, predsjednik Stopanske komore Makedonije Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, predsjednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović te Andrej Friedl, savjetnik predsjednika Gospodarske zbornice Slovenije.

Sve jača razmjena s Crnom Gorom

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je kako se ulaskom Hrvatske u EU otvara pitanje potrebe izmjena u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, od čega bi koristi imale sve zemlje regije, a da pri tome nitko ne bi smio biti povlašten, ali ni gubitnik. Potrebno je jače regionalno povezivanje, osobito u nastojanjima za izlazak iz krize te zajednički nastup na trećim tržištima, kazao je Bugarin.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković istaknuo je kako se robna razmjena Hrvatske i Crne Gore sve više razvija te je lani dosegnula 140 milijuna eura i viša je za 40 do 45 posto. Ulaskom Hrvatske u EU sljedeće godine očekuju se poremećaji u robnoj razmjeni, i to kod primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU u sadašnjem obliku. Bit će potrebno tražiti korekcije kako bi se zadržala sadašnja razina trgovine s Hrvatskom, kazao je Mijušković, koji s time u vezi očekuje određene korake Hrvatske prema Bruxellesu.

Komentara 13

Avatar navijač
navijač
19:18 12.06.2012.

Vidoševiću svima ja poznata tvoja vizija "regije" bolje šuti....

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:01 12.06.2012.

je baš slobodno se udružite , uvuci ih što više u euroslaviju prije će se raspast ...

LI
Lijepanasadomovino
08:11 13.06.2012.

Lopino jedna pa sto ti to ponovo zelis ujediniti. Prodao bi si mater za dva dinara, lopino najveca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije